TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.04.2012 08:00:18

Špičky strany Věci veřejné rozhodnou o setrvání strany ve vládě

PRAHA (MEDIAFAX) - Vedení Věcí veřejných v úterý rozhodne o budoucnosti koalice ve složení ODS, TOP 09 a VV a také o setrvání ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) ve straně. Místopředseda Tomáš Jarolím žádá odchod Věcí veřejných z vlády, protože koaličním partnerům nedůvěřuje.

Atmosféra ve vládě je podle Jarolímových slov neudržitelná. Poslední zveřejněná nahrávka pořízená zřejmě poslankyní a bývalou šéfkou poslaneckého klubu VV Kristýnou Kočí (nez.), ve které hovoří o údajném přechodu některých poslanců VV na stranu TOP 09 a ODS, je podle Jarolíma pomyslnou poslední kapkou. "Ale nejde jen o tuto nahrávku, nejde o žádný puč. Jde o tu samotnou atmosféru ve vládě. O to, že nemůžeme dělat to, co chceme. Řešíme, co nás koaliční partneři nechají dělat, co nás dělat nenechají," řekl Mediafaxu Jarolím.

Kvůli rozdílným politickým názorům chce proto vládu opustit. Svůj návrh přednese na jednání výkonné rady, předsednictva i grémia strany. Zda najde pro svůj postoj podporu ostatních spolustraníků, není jisté. Pokud však strana rozhodne pro setrvání ve vládě, Jarolím se chce vzdát své funkce místopředsedy strany.

"Nové skutečnosti vyplývající ze staré nahrávky bývalé členky VV Kočí dotvrzují mé přesvědčení, že vztah nejvyšších představitelů a vůdců (formálních i skrytých) koaličních i opozičních stran k naší straně, není založen na partnerství, ale na snaze odstranit nás a naše protikorupční snahy z vládních struktur," myslí si místopředseda VV. Členové ostatních vládních stran jsou podle něj spojeni s devastací české společnosti a rozkrádáním a tunelováním společného majetku.

Jarolím je zklamaný také z toho, že Věci veřejné v koalici neuspěly při prosazování zákona o prokázání majetku. "Jasná snaha zabránit vyšetřování minulých korupčních kauz vedoucích i do řad politických matadorů napříč politickým spektrem. Bezdůvodně personální kroky jako odebrání rezortu ministerstva vnitra. Znemožnění implementace zástupců VV do státních organizací a podniků zajišťujících kontrolu a tok informací nutných k zjišťování a předcházení korupci. To jsou všechno důvody, pro které navrhuji odstoupení našich ministrů," dodal Jarolím ve svém prohlášení.

Vnitrostranická diskuse o působení VV ve vládě se koná již delší dobu. "Já jsem přesvědčen, že nyní nastala chvíle, kdy je nutné odejít ze společenství, které není hodno našich cílů a ideálů," uzavřel Jarolím a vyzval ostatní spolustraníky, aby ho v jeho návrhu na odchod VV z vlády podpořili.

V úterý ráno se nejdříve sejde výkonná rada strany, na ní by mělo navazovat jednání předsednictva a grémia strany. To by mělo mít rozhodující slovo v otázce, zda Věci veřejné setrvají v koalici s ODS a TOP 09 a zda nevyloučí ze svých řad ministra Jankovského. Právě on totiž podle záznamu pořízeného v autě s Kristýnou Kočí o údajném puči na Věci veřejné věděl a podporoval ho.

Pro jeho vyloučení se postavila Krajská rada Věcí veřejných ze Zlína, v jejímž čele stojí poslanec Martin Vacek. Ten se v médiích několikrát vyjádřil, že pokud by se ministrovi Jankovskému nepodařilo celou kauzu hodnověrně vysvětlit, měl by odejít ze strany.

Stejný postoj zaujal i místopředseda VV Tomáš Jarolím. Naopak místopředsedkyně Dagmar Navrátilová není ve svém soudu takto radikální. "Vyslechla jsem vysvětlení pana kolegy. Kočí na něj před řidičem v autě vyhrnula celou řadu informací, ve kterých se nebylo možné vyznat. Ani na té nahrávce toho moc neřekl. Já bych ho z chystaného puče nepodezírala," řekla Mediafaxu.

I přesto však podle ní bude jednání vedení strany vážné. Jak dopadne, si místopředsedkyně netroufla odhadnout. Nezavrhla ani variantu, že strana skutečně opustí koaliční vládu. "Neměli bychom si však s koaličními partnery vzkazovat něco přes média. Měli bychom si sednout a důsledně si o tom promluvit. Nevylučuji však, že VV mohou skončit ve vládě," uzavřela Navrátilová.

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Viktor Paggio se domnívá, že by strana neměla hledat v poslední nahrávce Kristýny Kočí víc, než v ní je. Rozhodovat se, zda by strana měla opustit vládu, není podle něj v současné době na pořadu dne.

Poslední nahrávka, kterou zveřejnila strana minulý čtvrtek, údajně dokazuje, že Kočí domlouvala s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a premiérem Petrem Nečasem (ODS) přeběhnutí některých poslanců VV na jejich stranu. O svém plánu na nahrávce informuje Jankovského.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688