TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.04.2012 02:40:06

Německá kancléřka Merkelová bude v Praze jednat se státníky a přednášet studentům

PRAHA (MEDIAFAX) - Německou spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou během úterní návštěvy Česka přijme premiér Petr Nečas (ODS) i prezident Václav Klaus. Šéfka německého kabinetu vystoupí společně s předsedou české vlády na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (PF UK).

Merkelová do České republiky přijíždí na Nečasovo pozvání. Návštěva navazuje na nedávné 20. výročí podpisu československo-německé smlouvy o dobrém sousedství.

Český premiér přijme německou kancléřku na Úřadě vlády půl hodiny před polednem. Hlavními tématy bilaterálního jednání budou česko-německé vztahy, a to s důrazem na hledisko ekonomické a obchodní výměny, energetiky a přeshraničního dopravního propojení. Politici se mají věnovat aktuálním evropským otázkám a mezinárodní situaci.

Po tiskové konference ve Strakově akademii, která je plánovaná na 13. hodinu, vyrazí Merkelová na Pražský hrad za Václavem Klausem. Tady má setkání odstartovat v 13.45 a jeho délka pravděpodobně nepřekročí půl hodiny. Už v půl třetí má být totiž německá kancléřka na PF UK. Tématem společné přednášky s Nečasem bude budoucí podoba Evropy a naváže na ni diskuse se studenty.

Merkelová už v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny zmínila, že Německo nebude na Česko tlačit, aby ustoupilo od jaderné energetiky. "Jsme obklopeni zeměmi, z nichž každá má svou energetickou politiku. Umíme s tím žít," prohlásila kancléřka a dodala: "S předsedou vlády Nečasem jsem o Temelínu mluvila už několikrát. Jsem velmi vděčná za to, že umožňuje mezinárodním pozorovatelům účast na bezpečnostních zkouškách elektrárny."

I když Nečas nepřipojil za Česko svůj podpis pod mezivládní smlouvu o fiskální unii, Praha podle německé kancléřky není v Evropské unii v izolaci. "V žádném případě nemám pocit, že by vaše země chtěla stát stranou. Česká republika stejně jako všechny ostatní země uskutečňuje řadu reforem. Česká republika není izolovaná," uvedla v rozhovoru pro lidové noviny.

Na Prahu má Merkelová jen ty nejlepší vzpomínky a v rozhovoru se přiznala, že českou metropoli miluje. Pamatuje si několik českých slov, jako třeba "Dostaneš facku". "Vždycky jsem se snažila v restauraci mluvit česky. Měla jsem dojem, že mi u číšníka pomůže, když si česky objednám smažený řízek a láhev bílého vína," sdělila Lidovým novinám.

Premiér Nečas okusil pohostinnost Angely Merkelové na konci února, kdy ho společně s předsedy vlád Irska a Lotyšska pozvala na zámek Meseberg nedaleko Berlína. Německá kancléřka tu vyjádřila podporu myšlenkám dokončení vnitřního trhu Evropské unie a zvýšení konkurenceschopnosti EU, pod které se český premiér podepsal. Iniciativa získala podporu zhruba poloviny členských států unie a odrazila se i v závěrech březnové Evropské rady.

Německou kancléřku v Praze čeká i protest, a to kvůli nárůstu ceny vajec. Připravuje ho strana Suverenita Blok Jany Bobošíkové. Na Merkelovou tak mají na Prašném mostě, který je jednou z příjezdových cest na Pražský hrad, čekat živé slepice a stovky vajec. Strana tak chce šéfku německé vlády, která je jedním z klíčových hráčů v EU, upozornit na důsledky přísnější bruselské směrnice pro chov slepic.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688