TNBiz (TN.cz)
Investice  |  02.04.2012 17:35:11

Ekospol: V prvním čtvrtletí se v Praze prodalo 753 nových bytů (2.4.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - V nových developerských projektech v Praze se během prvního čtvrtletí letošního roku prodalo celkem 753 nových bytů. Vyplývá to z analýzy české developerské společnosti Ekospol zveřejněné v pondělí.

Po skokovém navýšení prodejů ve druhém pololetí loňského roku, který byl způsoben navýšením DPH, se tak prodeje opět vrátily na svou přirozenou úroveň.

"Zhruba 750 prodaných bytů za čtvrtletí je přesně tou hranicí, která podle našich dlouhodobých analýz odpovídá přirozené poptávce po novém bydlení v Praze. Tedy okolo tří tisíc prodaných nových bytů ročně," poznamenal Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol, která se systematickým monitoringem českého realitního trhu zabývá už šestým rokem.

Oblíbená teorie o velkém předzásobení trhu koncem loňského roku a následném zamrznutí prodejů v letošním roce se tedy podle něj zatím nepotvrdila. Celkový čtvrtletní prodej ve výši 753 nových bytů je totiž téměř totožný, jako byly prodeje například v prvním či druhém čtvrtletí loňského roku. Tehdy se prodalo 781, resp. 723 nových bytů.

Vývoj prodejů po měsících navíc nasvědčuje tomu, že už letos žádné zamrznutí trhu pravděpodobně ani nepřijde. "Jediné zamrznutí prodejů, které podle našich analýz pražský trh zažil, přišlo hned po Novém roce a trvalo zhruba do konce třetího lednového týdne. Tak je to ale každý rok, za normálních okolností bývají právě leden a pak ještě dva prázdninové letní měsíce prodejně nejhorší. V únoru a v březnu se ale už prodalo přibližně 300 bytů měsíčně, a to je velmi dobré číslo," doplnil Korec.

Podle predikce, kterou už koncem loňského roku Ekospol vyřkl, by se celkové roční prodeje v letošním roce měly pohybovat v intervalu 3100 až 3300 nových bytů.

"Už v prosinci jsme v očekávání mírného předzásobení trhu předpovídali pro letošní rok prodeje v rozmezí 3100 až 3300 nových bytů. Jak se ale zdá, pokles trhu nebude ani desetiprocentní a je otázkou, zdali trh letos vůbec poklesne. Je docela dobře možné, že prodeje v letošním roce znovu překročí hranici 3300 nových bytů," předpovídá Korec.

Vzhledem k aktuálním diskuzím o podobě DPH od příštího roku ale zůstává vývoj realitního trhu otázkou. V současnosti to vypadá na zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod. Snížená sazba aplikovaná mj. také na nové byty a domy by se tedy zvedla ze současných 14 na 15 procent.

"Ačkoli jakékoli další zvyšování DPH nevítáme, tak je pravda, že toto mírné zvýšení o jeden procentní bod by trh ovlivnilo pouze mírným zvýšením poptávky. Pokud by ale od 1. ledna 2013 došlo k dalšímu výraznému zvýšení dolní sazby DPH, prodeje by mohly znovu skokově vzrůst a pak by se pravděpodobně letos prodalo znovu přes 3500 nových bytů," odhaduje Korec.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688