Sven Subotič (Best Buy Investments, a.s.)
Dluhopisy  |  28.03.2012 22:03:57

Konec éry rostoucích cen dluhopisů

Investoři v poslední době nejeví o americké dluhopisy tak velký zájem jako dřív a vše naznačuje změnu trendu. Z historického pohledu může dojít k obratu 30tiletého cyklu. Jedinou překážkou jsou nevyzpytatelné centrální banky, které mohou při nárůstu výnosů znovu přistoupit k intervenci.

Zájem o americké státní dluhopisy značně ochabuje. Extrémně vysoké zadlužení států, dlouhodobě vysoké riziko inflace, dobrá americká makrodata či historicky velmi atraktivní poměr výnosů z akcií vůči výnosůmdluhopisů mohou být hlavní důvody, proč se investoři otáčí zády vůči dlouhodobým státním dluhopisům. Výnosy z desetiletých dluhopisů tak od září vzrostly z 1,67 procenta na 2,38 procenta, tempo navíc  v posledních několika týdnech zesiluje.

Z historického pohledu ale není růst výnosů z úrovní, které byly velice nízké, nikterak překvapivý. Otázkou zůstává, zde je tento nárůst již obratem ve vývoji.

Zajímavé je také porovnat dlouhodobý cyklus vývoje cen dluhopisů s krátkodobějším cyklem vývoje cen akcií. Dluhopisový cyklus je zhruba třicetiletý a nyní je tomu již 31 let, co trvala fáze poklesu výnosu dluhopisů, tedy růstu jejich cen.

Centrální banky matou trh

Navíc velké medvědí dluhopisové trhy byly historicky doprovázeny vyšší inflací. I v současné době by vyšší inflace byla ku prospěchu mnoha zemí, protože by jim pomohla značně snížit stávající vysoké zadlužení. Dle aktuálních dluhopisových křivek sice trh neočekává žádné inflační tlaky, nicméně tentokrát nelze z tohoto barometru spolehlivě nic usuzovat. Je to způsobeno zásahy centrálních bank, které přímo na trhu nakupovaly státní dluhopisy, čím napomáhaly k nafouknutí dluhopisové bubliny.

Při všech těchto důvodech a rizicích není obtížné předpokládat medvědí dluhopisový trh. I když patrně nejnižší výnosy z dluhopisů máme již za sebou, může období nízkých výnosů přetrvat klidně ještě několik let. Pokud by se krátkodobě vyšplhaly výnosy desetiletých dluhopisů nad 3 procenta ročně, mohly by centrální banky nasadit další vlnu kvantitativního uvolňování a tím opět výnosy snížit. Medvědí dluhopisový trh tak patrně začal, ale pokles patrně nakonec nebude nikterak strmý.

Investiční příležitosti

Z tohoto důvodu nedoporučujeme spekulovat na pokles dlouhodobých státních dluhopisů pomocí pákových obchodů jako například shortováním futures, turbo certifikáty či pákovými ETF. Přesto první pozice, které mohou těžit z obratu cen dluhopisů, mají v portfoliu již svůj prostor. Vhodný může být short ETF držícího dlouhodobé americké státní dluhopisy, nákup amerických nemovitostních trustů, nákup akcií amerického bankovního sektoru či opční konstrukce na tyto podklady, které mohou vydělávat i při stagnujícím vývoji dluhopisových výnosů.

Tyto zprávy pro vás vytváří Best Buy Investments, a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688