TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  21.03.2012 10:10:05

V okolí Temelína vyrostou nové domy, zájem je obrovský

TEMELÍN (MEDIAFAX) - V okolí temelínské jaderné elektrárny by měly vyrůst nové rodinné domy. Agentuře Mediafax to potvrdil starosta Temelína Petr Macháček.

Zájem o volné zasíťované parcely podle něj roste a poptávka už nyní převyšuje nabídku. "Zahájení dostavby dalších dvou bloků elektrárny spojené s přílivem nových pracovníků tlak na volné pozemky ještě zvýší," konstatoval starosta Temelína Petr Macháček (nez.).

První desítky rodinných domů budou stát přímo v katastru obce Temelín. Ta podle nového územního plánu hodlá postupně rozparcelovat a zasíťovat přibližně 20 hektarů pozemků ve svém okolí. Otálet s přípravou a nabídkou parcel k bydlení ale nebudou ani další obce.

"Trend zájmu o bydlení registrujeme už delší dobu. Lidé chtějí byty i pozemky pro novou výstavbu. Poptávka roste, proto musíme rychle zareagovat. V současné době už evidujeme zhruba čtyřicítku zájemců o stavební parcely," upřesnil Macháček.

Prvních 18 parcel bude k dispozici v lokalitě Záluží, dalších přibližně 25 pak v lokalitě Temelín - Záluží. Temelín má, spolu se spádovými obcemi Kočín, Sedlec, Lhota pod Horami, Zvěrkovice a Litoradlice, v současné době přibližně 900 obyvatel. Jejich počet by se tak mohl velmi brzy zvýšit.

Zájem o bydlení mají jak někteří zaměstnanci jaderné elektrárny, tak i lidé, kteří na elektrárně nepracují. "Těší nás především zájem pracovníků elektrárny například z řad operátorů. Je to psychologický prvek, který svědčí o bezpečnosti elektrárny. Kdo jiný by přestěhoval svoji rodinu obrazně řečeno až k plotu elektrárny, kdyby byla nebezpečná," poznamenal starosta.

Důvodů, proč lidé mají tak enormní zájem o bydlení v Temelíně, je podle starosty hned několik. Obec je totiž díky příjmům spjatých s provozem jaderné elektrárny bohatá. Hospodaří bez úvěrů, investuje výhradně z vlastních zdrojů a z dotací poskytnutých elektrárenskou společností ČEZ. Může si tak dovolit nadstandardní péči o své obyvatele. "Lidé zde neplatí za odpad, opravené jsou chodníky i celá náves, obec dokončuje vodovod a kanalizaci. Přípojky budou pro všechny obyvatele zdarma. V přilehlých obcích, kde by se nevyplatila centrální čistírna odpadních vod, obec postupně vybuduje pro každou domácnost zdarma domovní čistírnu nebo septik s pískovým filtrem. Za výhodnou cenu budeme nabízet i své pozemky včetně kompletního vybavení inženýrskými sítěmi," upřesnil starosta.

Podle realitního makléře společnosti Remax Karla Exla lze očekávat, že poptávka po stavebních pozemcích v okolí Temelína stále poroste. Zejména pokud je obec bude prodávat za zvýhodněnou cenu tak, jak dopředu avizuje. "Vývoj cen nemovitostí u Temelína kopíruje obecné cenové trendy. To znamená, že zdejší ceny nepokulhávají za cenami jinde. Každá výhoda, jak cenová, tak jiná, bude samozřejmě zájemce motivovat. Další růst poptávky lze očekávat pak těsně před a po zahájení dostavby elektrárny," dodal makléř.

Irena Frolová, Dobrin Stojčev, frolova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688