TNBiz (TN.cz)
Investice  |  14.03.2012 21:05:05

Nečasův kabinet uzavřel spor o hazard mezi ombudsmanem a ministrem financí

PRAHA (MEDIAFAX) - Spor o povolování videoloterijních terminálů mezi veřejným ochráncem práv a ministrem financí vláda ve středu uzavřela, uvedl zdroj agentury Mediafax obeznámený s jednáním kabinetu. Ministři se výměnou názorů mezi Pavlem Varvařovským a Miroslavem Kalouskem (TOP 09) začali zabývat před pěti týdny.

"Kabinet schválil upravené usnesení," zmínil zdroj Mediafaxu.

Ministři kritický podnět ombudsmana k problematice hazardu poprvé projednávali na začátku února. Týden na to se Kalousek s Varvařovským sešli osobně. "Ministr financí ochránci přislíbil nápravu v případech rozporu vydaných povolení s obecně závaznými vyhláškami obcí," uvedla předkládací zpráva materiálu.

Rezort financí podle příslibu zahájí na základě konkrétních podnětů řízení podle loterijního zákona, které umožní zrušit jednou vydaná povolení v případě, kdy vyjde najevo, že povolit hazardní hru nebylo možné. Stačí přitom, aby se takové okolnosti objevily i dodatečně.

"Příslib postupu ministerstva se týká všech případů kolize povolení s obecně závaznými vyhláškami obcí, tedy jak vyhlášek překážejících povolení v okamžiku jeho vydání, tak rozporu pozdějších obecně závazných vyhlášek s dřívějšími povoleními," dodala zpráva pro vládu.

Zásadní spor o nezákonnost rozhodovací praxe ministerstva kvůli kolizi s loterijním zákonem však ministr financí s ombudsmanem nedořešili. "V tomto rozsahu ministerstvo odmítá opatření k nápravě ve vztahu k již vydaným povolením s tím, že takový postup by znamenal riziko mnoha arbitráží s možnými miliardovými dopady na stát," zmínil materiál.

Podle Varvařovského ministerstvo při povolování videoterminálů v obcích porušovalo loterijní zákon.

"Jsem přesvědčen o tom, že ministerstvo financí svou rozhodovací praxí při povolování sázkových her provozovaných prostřednictvím takzvaných jiných technických herních zařízení obdobných klasickým výherním hracím přístrojům dlouhodobě porušovalo, a nadále porušuje, loterijní zákon," napsal ombudsman vládě. Podle něj Kalouskův rezort zasáhl také do ústavního práva obcí na územní samosprávu.

Ministerstvo financí původně kritiku Varvařovského úplně odmítlo, podle něj nešlo podle zákona postupovat jinak. Ombudsman ale označil ministerské vypořádání jeho připomínek za nedostatečné a stojí si za svým názorem.

Veřejný ochránce práv doporučil vládě, aby jeho vyrozumění vzala na vědomí, a to včetně přislíbeného postupu ministrem financí, který zaručuje respektování práva obcí na územní samosprávu. Současně navrhl, aby vláda po vyhodnocení případných rizik ministrovu Kalouskovi uložila zajistit změnu správní praxe.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688