TNBiz (TN.cz)
Investice  |  14.03.2012 13:20:11

StatCounter: Trh s vyhledávači pro mobilní zařízení ovládla nativita

PRAHA (MEDIAFAX) - Trhu s internetovými vyhledávači stále zřetelněji dominují nativní browsery. Vyplývá to ze studie, kterou ve středu zveřejnila analytická společnost StatCounter.

Role mobilních prohlížečů při procházení webu v posledních letech roste. Ještě na konci roku 2008 se o přístupy na monitorované webové stránky staraly klasické webové prohlížeče z 99,4 procenta, teď aktuálně v únoru 2008 jejich podíl klesl na 91,26 procenta. Letos v únoru tak tržní podíl mobilních prohlížečů na celém trhu byl 8,74 procenta.

Částečný přesun uživatelů Internetu od osobních počítačů k mobilům a tabletům potvrzuje i nedávný mezinárodní výzkum The Converged Lifestyle Consumers and Convergence 5 od KPMG. Podle něj se od roku 2006 o 20 procent snížil počet těch uživatelů, kteří používají pro přístup k novinkám a informacím klasický osobní počítač. Značná část z nich přešla právě na mobily a tablety.

Podíl Safari z mobilu iPhone v únoru 2012 činil 21,06 procenta. Podíl Safari z přehrávače iPod Touch činil 4,3 procenta. Dohromady se tedy dostáváme na 25,36 procenta a mobilní Safari je rázem jedničkou. Prohlížeč systému Android si totiž z tržního koláče ukousl v únoru 2012 jen 22,67 procenta.

Podíl multiplatformního prohlížeče Opera ve stejném období činil 21,7 procenta. Jde o součet podílů prohlížečů Opera Mini a Opera Mobile. Čísla ke konkrétním modelům tohoto prohlížeče StatCounter nenabízí. Chtě nechtě je tedy musíme nyní brát jako jeden produkt, ale ve výsledku je to podíl produktů stejného výrobce, takže se zase o nic tak dramatického nejedná.

Do metodiky výzkumu se nevešly služby jako mobilní Internet Explorer z dožívající platformy Windows Mobile či prohlížeč Silk z tabletu Kindle Fire.

Stoupajícími hvězdami posledních let na poli mobilních operačních systémů jsou iOS a Android. Dožívající Symbian je sice s podílem 30,19 procenta za únor 2012 jasnou jedničkou na globálním trhu. Nicméně systém iOS je na druhém místě s podílem 25,49 procenta a Android je třetí s podílem 24,76 procenta.

Následující vývoj není těžké odhadovat. Pokud Nokia nepředvede nějaký další názorový a strategický veletoč, tak Symbian půjde postupně do zapomnění. Windows Phone nebo jiné okrajové systémy zatím neprokazují potenciál prohánět Apple a Google. Pokud tedy iOS nebo Android nepotopí patentové spory, v následujících letech bude mobilní trh patřit právě jim. Zajímavé je srovnání aktuálního tržního podílu platforem iOS a Android s aktuálním tržním podílem jejich nativních prohlížečů. Ukazuje se, že jen minimum uživatelů má potřebu je nahrazovat alternativním produktem.

Ondrej Fér, fer@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688