Roman Skalický (Lutherus)
Akcie v ČR  |  13.03.2012 10:56:44

Optimismus v očekávání dobrých makrodat


Pondělní seance na trzích USA byla ve znamení velmi nízkých zobchodovaných objemů a smíšených závěrů v blízkosti nuly u jednotlivých indexů. Naproti tomu na trzích Asie se dnešní burzovní seance projevila pozitivním závěrem klíčových indexů, kterým pomohlo k růstu včerejší schválení další pomoci pro Řecko spolu s kladným očekáváním makrodat, která budou zveřejněna v rámci EU a především USA. Býčí nálada se rovněž promítla do chování investorů v rámci Evropy a odtud i na parket BCP Praha, která tak v úvodu umazává část poklesu z předešlého dne a index PX se tak aktuálně, krátce před desátou hodinou pohybuje na úrovni 990,20 bodů se ziskem 0,44 %.

V rámci segmentu SPAD dochází k největším posílením u akcií Erste Bank (+1,28 %), které se i přes negativní závěr na domácím trhu vrací zpět nad úroveň 450,- a společnosti VIG (793,- , +1,20 %), jejíž akcie rovněž korigují ztráty z předešlého dne. S kladným výsledkem se dále obchodují akcie společností  CETV (+1,11 %), ČEZ (+0,56  %) a Komerční banka (+0,50 %). Naproti tomu medvědí nálada převládá u investorů společností  NWR (-1,13 %), Telefónica O2 ČR (-0,61 %) a KITD (-0,61 %). Bez obchodu zatím zůstávají akcie společností AAA, Fortuna , Orco , Philip Morris ČR a Unipetrol.

I přes nervozitu, způsobenou nevhodným postojem maďarské vlády k plnění podmínek EU s pravděpodobným zmrazením finanční pomoci ze strany EU/MMF, převládá na trzích spíše pozitivní nálada v očekávání postupného oživení ekonomiky v rámci USA i EU, jak vyplývá ze závěrů FED i předběžné zprávy OECD.

 

Ing. Milan Andrys

LUTHERUS s.r.o.



Tyto zprávy pro vás vytváří Lutherus s.r.o. investiční zprostředkovatel registrovaný Českou národní bankou

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste