TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  07.03.2012 18:00:06

Tuzemská ČSOB se zúčastní výměny řeckých dluhopisů

PRAHA (MEDIAFAX) - Tuzemská ČSOB se zúčastní řecké výměny dluhopisů. Agenturu Mediafax o tom informovala ve středu mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

"Nabídku dnes představenstvo ČSOB akceptovalo," uvedla pro agenturu Mediafax Hávová.

Dopad do zisku bude podle ní zanedbatelný, protože Československá obchodní banka už ke konci roku hodnotu řeckých dluhopisů snížila o 69 procent. "Detaily zveřejníme v rámci výsledků za první čtvrtletí letošního roku," dodala Hávová.

Svou účast v řecké výměně dluhopisů schválilo například i představenstvo dalšího tuzemského finančního ústavu - Komerční banky. Třetí největší česká banka podle aktiv odepsala během druhého a čtvrtého čtvrtletí loňského roku řecké státní dluhopisy v hodnotě 5,36 miliardy korun. Komerční banka tak odepsala celkem tři čtvrtiny z řeckého dluhu, který držela.

Investoři na trhu doufají, že se přihlásí do dluhopisové výměny dostatečné množství soukromých věřitelů Řecka, kteří by měli odepsat až zhruba 107 miliard eur z hodnoty dluhopisů. Úspěch programu výměny dluhopisů je přitom klíčovou podmínkou pro čerpání druhého záchranného balíku Řecka ve výši 130 miliard eur a zabránění tak další potenciální globální krizi. Právě výměna dluhopisů musí být dokončena dříve, než eurozóna dá svůj konečný souhlas k této záchranné pomoci - rozhodnutí by mělo být přijato 9. března. Výměna začala 24. února. Termín nabídky vyprší ve čtvrtek ve 21:00 SEČ.

Řecko potřebuje, aby na výměnu dobrovolně přistoupilo minimálně 75 procent soukromých věřitelů. Zbytek mohou Atény donutit na základě doložky o společném postupu (CAC), kterou minulý týden prosadily. Pokud by byl zájem méně než 66procentní, nebude platná ani samotná doložka CAC. V takovém případě eurozóna s vysokou pravděpodobností spadne do nové krize.

Privátní sektor by nakonec měl odepsat 53,5 procenta nominální hodnoty dluhů v rámci výměny dluhopisů, celkově tedy ztráta soukromých investorů bude zhruba 74procentní. Původně se předpokládalo odepsání zhruba 50 procent nominální hodnoty, tedy kolem 70 procent z faktické hodnoty dluhopisů. Pokud bude účast ve výměně dluhopisů pod 90 procenty, ale zároveň bude vyšší než 75 procent, mělo by ji Řecko konzultovat se svými věřiteli z veřejného sektoru.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688