TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.03.2012 11:05:05

Nečas: Česká ekonomika si musí udržet svoji konkurenceschopnost (6.3.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Čeští podnikatelé si musí udržet svoji konkurenceschopnost, aby se země znovu nedostala do potíží, kterými v posledních letech procházel celý svět. Vláda jim v tom může pomoci především odbouráváním překážek a byrokracie, řekl na úterním Fóru českého stavebnictví 2012 premiér Petr Nečas (ODS).

"Rád bych samozřejmě přinesl jen samé dobré zprávy, ale v současné situaci, kdy musíme být realisté, to bohužel není možné," řekl na fóru premiér Nečas a pokračoval: "Žijeme v době, kdy evropská ekonomika stagnuje a ani výhled do budoucnosti není bohužel příliš optimistický."

Podle předsedy vlády si musíme uvědomit, že Evropa do značné míry ztrácí konkurenceschopnost v porovnání s některými ekonomikami dříve řazenými do takzvaného třetího světa. Evropské státy jsou proto nucené ke změně dlouho zaběhnutých pravidel.

"Pro vládu pod mým vedením to znamená mířit k vyrovnaným veřejným rozpočtům, schválit finanční ústavu, která je dnes už vyžadovanou evropskou normou a samozřejmě snižovat i vládní výdaje. To je program, ve kterém musíme pokračovat," prohlásil Nečas s tím, že jakékoliv výkyvy by měly vážné dopady pro život.

Vláda zároveň vidí jako nutné nepodvazovat rozvoj firem a podnikatelů například zvyšováním korporátních daní a odvodů, především nákladů práce. To by totiž bylo v rozporu se snahou kabinetu, který chce mít zdravou ekonomiku: "Pro podniky je důležité mít stabilní podnikatelské prostředí. To pro nás znamená odbourávat překážky, což podnikům umožní ve stávající ekonomické situaci nejen přežít, ale především konkurovat ostatním."

Jako nejvíce byrokratické a umělé překážky pro podnikání uvedl premiér ekologické, stavební a technické regulace.

Stát si kvůli ekonomické krizi nemůže dovolit velké výdaje minulosti a slovy předsedy vlády "musí otáčet každou korunu vícekrát". Musel se tak i zkrátit objem prostředků vynakládaných na veřejné zakázky, nicméně stále existuje prostor pro reálné úspory.

"Jen kdyby přísnější a průhlednější pravidla veřejných zakázek vedla k poklesu těch veřejných zakázek zadávaných veřejnými rozpočty a veřejným sektorem o pouhá tři procenta, tak to znamená reálnou úsporu veřejných rozpočtů, která se bude pohybovat někde mezi 13 až 15 miliardami korun. A to si myslím, že je velmi konzervativní odhad," vysvětlil premiér, kde ještě lze hledat úspory.

Na základě doporučení mezinárodních organizací a zkušeností z vyspělých západních zemí již také byla sestavena nová strategie mezinárodní konkurenceschopnosti pro Českou republiku, kterou podle Nečase pozitivně vnímají například OECD či ratingové agentury.

Premiér dodal, že investice Česka jsou velmi výrazně svázané s Evropskou unií. Země proto musí urychleně a efektivně vyčerpat co možná nejvíce dotací určených na aktuální období: "Pokud někde má smysl čerpání evropských fondů, pak jsou to kromě investic do vědy a výzkumu především prostředky do rozvoje infrastruktury. To je důležitý předpoklad růstu konkurenceschopnosti naší země a nezastírám, že v této souvislosti musí vláda řešit obrovské množství restů z minulosti."

Konkrétně v oblasti stavebnictví chce kabinet dosáhnout změny stavebního zákona. Především by se mělo zjednodušit územní řízení a snížit administrativní náročnost postupů v územním plánování.

"Ekonomická stagnace či krize celého evropského hospodářského prostředí má být brána také jako jistá příležitost, která umožní odhalit rezervy, zbavit se špatných návyků, odhodit to, co je nezdravé a využít to jako příležitost k ozdravení celé ekonomiky. Zároveň je nezbytné využít toto období k posílení konkurenceschopnosti naší země. Z konkurenceschopnosti se totiž stává naprosto klíčový ukazatel a parametr. Je to základní věc pro Českou republiku i celou Evropskou unii," uzavřel premiér Petr Nečas s tím, že pokud nebude ekonomika konkurenceschopná, dostane se do potíží znovu.

Již osmý ročník Fóra českého stavebnictví tentokrát se koná s podtitulem Podnikání v klimatu politické, ekonomické a právní nejistoty. Kromě odborníků mají v úterní diskusi vystoupit například také ministr dopravy Pavel Dobeš, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (oba VV) či šéf rezortu průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto.)

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688