TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  27.02.2012 02:13:47

E15: Gazprom skupině RWE naboural prodej Net4Gas

PRAHA (MEDIAFAX) - Prodej operátora českých plynovodů Net- 4Gas za desítky miliard korun bude zřejmě letošním obchodem roku, do chystané transakce však zasáhl Gazprom, když na přímý pokyn Kremlu prohlásil, že do budoucna hodlá při přepravě plynu úplně obejít Ukrajinu. Uvádí to pondělní vydání deníku E15.

Možní kupci Net4- Gas tak nyní nevědí, jakou budou mít české plynovody, které historicky navazují na trasu z Ruska přes Ukrajinu a Slovensko, hodnotu. Podle některých zdrojů deníku E15 může hodnota společnosti Net4Gas, kterou v tendru prodává německá energetická skupina RWE, dramaticky klesnout. „Je to jednoznačně negativní zpráva,“ říká energetický odborník Jiří Gavor. „Podobná prohlášení ohrožují hodnotu Net4- Gas,“ souhlasí i obchodní ředitel společnosti Česká plynárenská Eduard Pálka.

Pro skupinu RWE, již loni zasáhl odchod Německa od jaderných elektráren a kterou v Česku tíží nevýhodný dlouhodobý kontrakt právě s Gazpromem, to je další rána. Plyn sice do Česka proudí také ze západu, chystají se i další propojení plynovodů na sever a na jih, ale to vše je s otazníkem. A východní cesta byla považována za jistotu. Ze strany Rusů teď sice může jít především o hrozbu vůči Ukrajincům, s nimiž vedou dlouholeté spory, ale faktem je, že také podmořským plynovodem Nord Stream původně Gazprom „pouze“ hrozil tranzitním zemím až ho společně s Němci opravdu postavil. Zájemci o Net4Gas zatím především skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a Energetický a průmyslový holding (EPH), který vede Daniel Křetínský s finanční podporou Petra Kellnera, zatím reagují opatrně.

„KKCG má nadále zájem zúčastnit se tendru na prodej aktiv společnosti Net4- Gas. Velmi pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme veškeré informace,“ uvádí mluvčí skupiny Dan Plovajko. EPH se k tomu nevyjádřil. Pro holding EPH jsou ovšem nové plány Gazpromu dvojnásobně špatnou zprávou. EPH má totiž zájem také o téměř poloviční podíl ve slovenské plynárenské firmě SPP, včetně tamních plynovodů. A pro SPP jsou záměry Gazpromu ještě méně příznivé než pro český Net4Gas, který přece jen určitou jistotu má může vybírat tranzitní poplatky z plynovodu Gazela. Ten je jakýmsi pokračováním Nord Streamu a přes české území propojuje severní Německo s jižním.

Jedním z uchazečů o české plynovody by mohl být právě i samotný Gazprom. Podle dostupných informací však paradoxně váhá a propočítává, zda se má vůbec o Net4Gas zajímat. Gazprom hodlá investovat především do zásobníků plynu a rozvoje nalezišť suroviny. Ani ruský obr už nemusí být ochoten pohlcovat úplně všechno, co se mu naskytne. Finančně oslabená skupina RWE na druhé straně opakuje, že prodávat svá aktiva chce. To potvrdil i příští výkonný šéf RWE Peter Terium, který se ujme funkce v polovině roku, i když úroveň divestic může být podle jeho slov nižší, než se původně předpokládalo. „Nebude to více než jedenáct miliard eur,“ prohlásil Terium. Český Net4Gas ovšem v balíku aktiv RWE, které jsou na prodej, každopádně zůstává.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688