Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.02.2012 15:49:18

Dividendové akcie: Investiční bublina, o které se nehovoří


Zajímali jste se někdy o akcie firmy Consolidated Edison? Nejspíš ne. Za uplynulé dva roky však posílily zhruba o 50 %, tedy dvakrát více než celý trh. Dividendový výnos z akcií firmy naopak logicky klesal a je nejníže od devadesátých let. Nebo třeba Altria; výrobce cigaret vykazuje horší výsledky, ale vysvětlujte to trhu – akcie jsou o polovinu výše než v roce 2010 a jsou nejdražší od roku 1998. Tradiční dividendové sázky totiž utrpěly povážlivé trhliny – příklon investorů k "bezpečnějším" akciím vyhnal ceny dividendových akcií nahoru.

 

Edison i Altria vyplácejí vysoké dividendy. Investoři, kteří se z nezajímavých dluhopisů (výnosy sotva pokrývají inflaci) přeorientovali na akcie, jsou lační po dividendových titulech. Výsledkem je ovšem netypická věc – dividendové akcie v indexu S&P 500 mají nejvyšší ocenění (P/E) za mnoho let. Ještě v roce 2007 to bylo přesně naopak – tehdy byly překoupené naopak akcie, které dividendu "nenesly".

V posledních deseti letech držela americká centrální banka Fed úrokové sazby velice nízko po velice dlouhou dobu. Investoři proto hledali chybějící výnosy dluhopisů, kde se dalo. Přes pěti nebo šesti lety to byly cenné papíry navázané na nekvalitní hypotéky. Kam to vedlo, je patrné dodnes.

40 nejlepších dividendových akcií na světě

3T: Tři dividendové tipy pro dlouhodobé investory

Dividendové blue chips jsou kvalitní

Velké firmy (blue chips) nejsou to samé jako nekvalitní hypotéky. Ovšem investoři mnohdy slepě sázejí na jejich akcie podobně, jako před pěti lety nakupovali hypotéční produkty.

Na burze je to vidět jasně. Od začátku roku do 6. února posílily akcie firem v indexu S&P 500, které nevyplácejí dividendu, o více než 8 %, dividendové akcie pouze o 1,3 %. Je to pochopitelné – s tím, jak se ukazuje slušné americké ekonomické oživení, jsou investoři ochotní více riskovat a nakupují jiné tituly než ty "konzervativní" dividendové. Loni to bylo naopak – dividendové akcie překonaly ty ostatní, protože se mluvilo o možném návratu recese.

Projevilo se to i v ocenění akcií. Některé velké dividendové tituly se proto dnes obchodují na velice nepříznivých hodnotách z hlediska valuace, což může vyvolat menší zájem investorů. Kromě zmíněných Edisonu a Altrie se to týká řady firem ze sektoru komunálních služeb (utilit). A nejen jich.

Pokračování analýzy najdete ZDE:


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.04.2021Řešení dluhů, o kterém se moc nehovoří Patria (Patria Finance)
09.11.2020Tři dividendové akcie, se kterými se investoři (nejen) v roce 2021 neztratí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688