TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.02.2012 14:55:16

SOUHRN: Sněmovnou prošel očekávaný zákon o ochraně ovzduší i návrh na mimosoudní řešení sporů

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslaneckou sněmovnou v pátek ve třetím čtení prošel návrh zákona o mediaci přinášející mimosoudní řešení sporů i novela o vojácích z povolání. Do Senátu putuje také novela zákona o ochraně ovzduší, která přináší celou řadu změn včetně technických požadavků na provoz zdrojů znečišťování ovzduší.

"Zavádí se tam celá řada nových institutů, které jsme neměli, a které fungují v řadě zemí Evropské unie," řekl Mediafaxu po prohlasování zákona ministr a zmínil například nově ustanovené kompenzační opatření. "Na příkladě Moravskoslezského kraje to znamená, že pokud bude někdo chtít umístit nové znečišťovací zařízení, potom to bude moci udělat jen tehdy, kdy nějaký jiný zdroj bude z provozu vyřazen tak, aby ta celková zátěž nevzrůstala," vysvětlil ministr. Toto opatření by na jednu stranu mělo přispět ke snižování znečištění ovzduší, zároveň ale nebrání rozvoji regionů, které jsou závislé na průmyslu.

Zákon dále zpřesňuje vyhlašování nízkoemisních zón, o jejichž zřízení by rozhodovaly samy obce. Kromě průmyslu míří také proti neméně významným znečišťovatelům, jako jsou doprava, ale i domácnosti. „Prošel také návrh, který jsem podával s kolegy poslanci, aby každý provozovatel byl od roku 2016 povinen provádět revizi topných zařízení," zdůraznil ministr s tím, že v současné době tato povinnost již existuje, nevztahuje se však na topná zařízení na tuhá paliva. Právě to se v budoucnu změní a revize budou povinné i pro ty, kteří topí uhlím nebo koksem. Zákon také upřesňuje, od kdy už nebude možné dodávat a prodávat kotle do domácností, které nebudou splňovat dané požadavky a měly by dopad na životní prostředí. Další změnou, kterou rozsáhlá změna zákona přináší, je také zúžení seznamu dvaceti znečišťujících látek, které jsou zpoplatněné, na pouhé čtyři.

Ve třetím čtení poslanci v pátek projednali také zákon o mediaci. Ten má umožnit vyřešit konflikt bez dlouhých čekacích lhůt a finančních nákladů spojených se soudními spory ve všech netrestních záležitostech.
"Zákon umožní část soudních sporů vyřešit mimosoudními prostředky. Já se domnívám, že návrh zákona ctí podobu mediace tak, jak ji známe z jiných zemí Evropské unie. Jedná se o neformální řízení, kdy se mediátor snaží přimět sporné strany k dohodě," představil zákon ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Výhodou mediace proti soudu je podle jeho slov rychlost a nízké finanční náklady.

Mediací se může podle předlohy řešit jakýkoliv konflikt, u kterého není vyloučen smír nebo dohoda. Novelu připravil rezort ministra spravedlnosti, který si od návrhu slibuje snížení zátěže soudů. Proti soudnímu řízení má mediace podle předkladatelů řadu výhod. Ponechává účastníkům kontrolu nad procesem řešení sporu a podobou konečného výsledku, je časově a ekonomicky úsporná, protože probíhá bez dlouhých čekacích lhůt a zbytečných finančních nákladů, nevytváří ovzduší napětí "buď já, nebo on", ale vytváří prostor pro případnou budoucí spolupráci. Důležitým faktorem je rovněž to, že důvěrné informace uchovává mezi zúčastněnými stranami.

Poslanecká sněmovna v pátek v závěrečném čtení schválila také takzvanou malou novelu o vojácích z povolání, která počítá se zrušením příspěvku při přestěhování nebo s pružnějším trestáním vojáků za požití alkoholu ve službě. "Norma zavádí nová pravidla, která se týkají doby výkonu služby v hodnosti sboru čekatelů, tedy těch, kteří studují na vysokých školách. Dovoluje srovnání rodičovské dovolené. Umožňuje vojákům z povolání, kteří jsou vysláni do zahraničí, aby měli kontakt s osobami blízkými," řekl k normě již dříve ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Takzvaná malá novela o vojácích z povolání má odstranit největší nejasnosti v současném znění zákona. Peníze má ministerstvu uspořit tím, že počítá se zrušením armádního příspěvku při přestěhování. Vojáci rovněž nově musí povinně nahradit poměrnou část nákladů za vydanou výstroj v případě, že jim zanikne služební poměr před uplynutím dvou let služby.

Norma dále zjednodušuje i proces, jak trestat vojáky, kteří ve službě pijí alkohol. Takovým provinilcům hrozí například snížení hodnosti, nebo dokonce propuštění z armády. Nově by se také měli na rozkaz svého nadřízeného podrobit dechové zkoušce.

Martina Týblová, Karolina Brožová, Filip Nachtmann, tyblova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688