Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie ve světě  |  07.02.2012 10:14:49

DAX: technická analýza


“Akcieatrhy.cz“

Vývoj v Evropě sráží nekonečná Řecká telenovela, a začíná být zjevné, že chaotické slety evropských politiků zubících se do kamer, bez schopnosti dohodnout se na způsobu řešení trhy unavuje. Jediný, kdo jedná je Evropská centrální banka, která se po nástupu Maria Dragiho do čela této instituce v tichosti rozhodla vydat ve stopách FEDu a vrhla na trh likviditu v takovém množství, že se jí během několika měsíců podařilo srovnat krok s výdaji FEDu za celé pokrizové období. Není překvapivé, že Evropské banky se zachovaly podle stejného scénáře, jako americké, a uložily si půjčky zpět u ECB, tudíž nedošlo k přelití likvidity do systému.

Nicméně toto opatření mělo pozitivní dopady, protože nedůvěra mezi bankami klesla a veřejnost získala dojem, že pro oživení hospodářství „… se něco dělá.“ Kromě toho, nebezpečí zvýšené inflace vyvolané vstupem nově natištěných peněz do ekonomiky lze makroekonomicky řídit. Tedy přesněji, o tom, že inflaci lze řídit jsou politici a ekonomové skálopevně přesvědčeni. Každopádně tím byl získán čas k hledání politického řešení a obyvatelstvo získalo dojem, že boj s krizí úspěšně probíhá. Vedlejším efektem je zastavení pádu eura a jeho současná stabilizace na úrovni okolo 1,31 za USD.

Sledování evropské ekonomiky, je zapeklitou záležitostí. Jediná země, která napadne každého, když se řekne hospodářství EU je Německo, tudíž jediným ukazatelem, který je třeba sledovat je DAX. Sledování ostatních evropských indexů slouží spíš k řízenému vyvolání deprese.

DAX se většinu roku pohybuje v pomalu rostoucím kanálu (modré čáry) a na nějakou akceleraci to nevypadá. Poté, co prorazil silnou resistenci na úrovni 6500 (slabá žlutá čára) a následném růstu to nyní vypadá, že jeho současný růst je z krátkodobého hlediska omezen na růst k hranici 7000 bodů (silná žlutá čára), což je zároveň silná psychologická resistence. Vzhledem k tomu, že současný růst je tažen tím, že Řecka už mají všichni plné zuby a optimismem z amerického trhu, dá se předpokládat postupné zpomalování růstu a nástup nějaké dílčí korekce. Změna nálady může být velice rychlá, protože nálada trhu není tvořena fundamentálními ekonomickými úvahami, ale politikou. Není třeba připomínat další nebezpečí, a to hrozící eskalace napětí na trhu s ropou vzhledem k situaci okolo Íránu.

Grafická analýza

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688