Researsch (Conectium s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.01.2012 13:25:39

Samsung loni překonal Apple

Společnost Samsung Electronics dnes zveřejnila hospodářské výsledky za 4Q. Zisk zvýšila meziročně o 17 % na 4 bil. KRW (cca 3,55 mld. USD) vs. oček. 4,12 bil. KRW. Příjmy vzrostly o 13 % na 47,3 bil. KRW. Společnost nezveřejnila čísla ohledně prodejů jednotlivých produktů, nicméně výsledky naznačují, že by se u smartphonů mělo jednat o cca 35 mil. Průzkumná společnost Strategy Analytics však uvedla, že Samsung ve 4Q dodal na trh okolo 36,5 mil. smartphonů, což i tak společnost zařadilo zpět na pozici světové dvojky. Apple totiž v úterý reportoval nárůst prodejů smartphonů na rekordních 37,04 mil. a jeho tržní podíl by tak měl dosahovat v tomto segmentu 23,9 %. U Samsungu, který se v 3Q usadil na pozici světového lídra, tak podíl ve 4Q dosáhl 23,5 %.

Za celý rok 2011 je však na tom přesto lépe Samsung, který dle Strategy Analytics prodal 97,4 mil. smartphonů (19,9 % podíl), zatímco Apple 93 mil. (19 % podíl). Jak vidět tržní podíly však oběma firmám rostou. V oblasti marží však mohou Applu závidět jistě všichni konkurenti, přestože Samsung je firmě právě asi nejblíže.

Třetí místo ve 4Q 2011 by pak v oblasti smartphonů mělo patřit Nokii s 12,6 % s prodejem 19,6 mil. přístrojů. Stále je však celkově největším světovým producentem mobilů, přestože její podíl v tomto směru dále klesl na 28,1 %. Na 4. pozici by měl být Sony Ericsson s 6 mil. prodanými smartphony, následován Motorolou s 5 mil. kusy.

Celkově se mělo ve 4Q na světě prodat 155 mil. chytrých telefonů, což je meziroční nárůst o 54 %. Výrazná expanze má pokračovat i v tomto roce. Podle některých odhadů by sám Samsung mohl letos prodat 150-170 mil. smartphonů.

Nicméně sám Samsung je dle dnešních vyjádření opatrný, když uvádí, že v 1.pololetí může dojít k poklesu poptávky, 2.pololetí by však mělo přinést „masivní zlepšení“.

Dravý růst Samsungu nicméně ukazují i zveřejněná data ohledně plánu letošních investic. Samsung hodlá do své elektronické divize vynaložit 25 bil. KRW (cca 22,3 mld. USD), v porovnání např. s největším producentem čipů Intelem, který letos na investice plánuje utratit „jen“ 12,1-12,9 mld. USD.

Tyto zprávy pro vás vytváří Conectium.
27.01. 16:02  chci geniální smartphone (nechci chytrý)
27.01. 14:28  chci geniální smartphone (nechci chytrý)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688