Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.01.2012 09:21:11

Unipetrol: Výsledky 4Q negativně ovlivnily jednorázové položky

Unipetrol zveřejnil dnes ráno vybrané provozní ukazatele za 4Q11. Objem rafinérských výrobků dosáhl za 4Q11 842 tis.t (-6,0 % q/q a -6,1 % r/r). Za meziročním poklesem můžeme generální odstávku, která se z 3Q11 částečně přehoupla i do 4Q11.Dosažený objem je mírně nižší (-1,7 %) v porovnání s naší projekcí 856 tis. t. Objem v petrochemii je v aQ11 387 tis. t, což je také mírně nižší (-2,8 %) proti našemu očekávání. Na čtvrtletní bázi se jedná stejný objem jako v 3Q11 a při srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesla výroba o 8,9 %.

Vedení společnosti poskytlo také výhled, co se týká provozního zisku a mimořádných položek. Představenstvo odhaduje, že společnost vykáže za 4Q11 ztrátu na úrovni provozního zisku (EBIT) a že tato hodnota bude horší než EBIT za 3Q11 (-230 mil. ). V rafinačním sektoru negativně ovlivní výsledky nízké rafinační marže, pokles rozdílu Brent-Ural. Pozitivní efekt bude mít 7% narůst produkce vzhledem ke skončené odstávce. V petrochemii je negativním faktorem pokles petrochemických marží a nižší objemy prodeje (poptávka). Sezónní efekt a s tím spojená nižší poptávka po palivech negativně ovlivní segment maloobchodu (Benzina). Negativní je také pokračující nepříznivý rozdíl ceny paliv ve srovnání se sousedními státy. Celkové výdaje spojené s generální odstávkou, které trvala ještě na začátku 4Q11 budou v 4Q11 300 mil. . Pozitivní vliv bude mít na provozní zisk 140 mil. za operace s emisními povolenkami. Do provozního zisku se negativně promítne jednorázová položka přes 500 mil. za snížení hodnoty fixních aktiv rafinérie Paramo. A finanční výsledek stáhne dolů o 380 mil. vývoj směnných kurzů. Reportované provozní údaje jsou ve shodě s našimi projekcemi, nicméně negativní jsou jednorázové položky a očekávání vedení společnosti na ztrátu na úrovni provozního zisku. Očekáváme negativní reakci trhu na reportovaná data.

Celou sadu výsledků poslední čtvrtletí roku 2011 oznámí Unipetrol ve čtvrtek 9. února 2012.



Zdroj: Unipetrol, J&T Banka


Překvapením je zejména snížení provozního zisku o jednorázovou položku 500 mil. v důsledku odpisu fixních aktiv dceřinné společnosti Paramo. Důvodem je, bez dalších zveřejněných podrobností, zhoršení externího prostředí, ve kterém Paramo působí. Méně překvapivé jsou zprávy o poklesu marží. Rafinérská poklesla ve 4Q o 27% z 1,1 USD za barel na 0,8 USD. Petrochemická marže ve 4Q poklesla u oleofínů o 10% a u polyoleofínů o 15%. Negativním faktorem na úrovni provozního zisku byl také pokles rozdílu ceny ropy Brant a Ural z 0,7 USD za barel na 0,3 USD. V maloobchdním sektoru společnosti negativně působil zejména pokles spotřeby pohonných hmot z důvodu pokračování poklesu osobní spotřeby obyvatel a přetrvávajícího rozdílu u ceny pohonných hmot v porovnání s některými sousedními zeměmi. Oficiální výsledky firma zveřejní 9.2. Předběžná čísla hodnotíme negativně.

Tomáš Menčík

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688