TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.01.2012 19:30:05

SOUHRN: Senátem prošel nový občanský zákoník a změny u rekvalifikací

PRAHA (MEDIAFAX) - Senátem ve středu v rámci 16. schůze prošel nový občanský zákoník, který přináší stovky změn proti úpravě platné od roku 1964. Zákonodárci dali zelenou také změnám u rekvalifikací snižující věkovou hranici pro kurzy.

Opozičním sociálním demokratům se ve středu v Senátu nepodařilo prosadit posunutí účinnosti nového občanského zákoníku, jenž přináší stovky změn proti úpravě platné od roku 1964. Nový kodex, který přináší změny například v dědických či vlastnických právech, by tak měl platit už v roce 2014.

Hlasování o vládním návrhu nového občanského zákoníku skončilo ve středu pozdě odpoledne překvapením pro všechny. Čekalo se, že sociální demokraté, kteří mají v Senátu většinu, podpoří svůj vlastní pozměňovací návrh, jenž počítal s posunutím účinnosti kodexu o dva roky. Nestalo se. Horní komora nový zákoník ani neschválila, ani nezamítla a v souladu s ústavou ho tak dostane jako přijatou k podpisu prezident.

Nový občanský zákoník označil ve středu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) za největší zákon, který se kdy v novodobých dějinách Československa projednával. "Jedná se možná o největší právní dílo na území Čech jako takových, vedle takových děl, jako byl Všeobecný občanský zákoník přijatý Rakouským císařstvím v roce 1811 a který platil pro naše území více než 150 let a předtím pro území Předlitavska," prohlásil.

Kodex má posílit především osobnostní práva. Nově se totiž zvýrazňují sankce za jejich porušení. Návrh zavádí tvrdší sankce pro vydavatele za otištění fotografie známé osobnosti bez jejího souhlasu. Finanční trest by se mohl pohybovat až ve výši dvojnásobku tržní ceny, za jakou by souhlas celebrity se zveřejněním fotografie tisk normálně koupil.

Změny se týkají také bydlení. Podnájem bude možné sjednávat i bez souhlasu majitele bytu. Výjimkou budou pouze případy, kdy nájemník v bytě nebydlí. Pak nájemce bude muset mít k podnájmu souhlas vlastníka bytu.

Při projednávání ve sněmovně také poslanci vložili do kodexu povinnost dítěte pečovat o své rodiče a poslouchat je v době, kdy k němu mají výchovné povinnosti. Nově by také soudy neměly rozhodovat o tom, že se dítě dává do ústavní péče až do dosažení zletilosti, ale každé tři roky ve věci znovu rozhodnout.

Nový občanský zákoník obsahuje více než tři tisíce paragrafů, ty jsou rozdělené do pěti částí a upravují trojici hlavních okruhů - rodina, vlastnictví a smlouvy. Kodex má začít platit od ledna 2014. Jeho autoři ho připravovali deset let.

K podpisu prezidentovi míří i změna zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, která počítá s posunutím věkové hranice pro rekvalifikační kurzy z 18 na 16 let. Návrh také zavádí možnost pro podnikatele získat své autorizované zástupce.

Horní parlamentní komora podpořila rovněž návrh zákona o obchodních korporacích, který zjednodušuje podnikání, ale také upravuje postavení věřitelů. Norma, obsahující veškerá pravidla týkající se vzniku, správy a zániku firem a družstev, je sice podobně jako například občanský zákoník součástí nové úpravy soukromého práva, ale neřeší takzvané anonymní akcie na doručitele. Ty má upravovat jiný zákon, který již ministerstvo spravedlnosti připravilo.

Senátoři odhlasovali také novelu o uznávání odborné kvalifikace, která počítá s vytvořením jednotné evidence poskytovatelů služeb.

Naopak zpátky do Poslanecké sněmovny míří novela tří vládních zákonodárců odstraňující nespravedlnost při aplikaci takzvané restituční tečky u pozemků, které lidé získali od osob blízkých. K novele o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku totiž Senát přijal pozměňovací návrhy zemědělského výboru.

Schůze horní komory pokračuje ve čtvrtek. Na programu mají senátoři například změnu lhůty na popření otcovství. Ta by se mohla výrazně prodloužit. Otec by tak mohl biologické otcovství zpochybnit až do tří let věku dítěte místo současných šesti měsíců.

Na pořadu 16. schůze je i návrh zákona o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu. Předloha upravuje povinnosti subjektů, které s takovými látkami nakládají, a stanovuje sankce za překročení předpisů.

Kromě toho se Senát bude zabývat i změkčením zákona o lidských tkáních a buňkách, ke kterému přistoupila sněmovna. Podle nové úpravy by bylo možné, aby přepravu tkání zajišťovali i další přepravci, nejen pouze zdravotnická zařízení.

Tomáš Paták, patak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688