TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.01.2012 13:20:12

Sociální demokracie i Věci veřejné vítají půjčku MMF (25.1.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) i zástupci VV schvalují kroky vlády, která ve středu potvrdila půjčku MMF ve výši 38 miliard korun. Celou dobu ČSSD podporuje účast na smlouvě o fiskální únii, jejíž součástí je právě tato půjčka, informoval ve středu Mediafax Zaorálek.

"Je to věc, která je nějakým způsobem předjednaná ministrem financí Kalouskem, a věřím tomu, že vláda nebude trvat na myšlence referenda," řekl Zaorálek. Podle něj je referendum týkající se fiskální unie nesmysl. "To je téma naprosto nevhodné pro všelidové hlasování a myslím, že o to nebude ani velký zájem ze strany veřejnosti," uvedl Zaorálek. Podle něj je to velmi odborná debata, kterou by měli projednat odborníci. "Chceme také, aby se Česká republika zapojila do paktu Euro plus, což je něco, co jsme zatím nepřijali a to pokládáme za chybu," doplnil Zaorálek.

S půjčkou souhlasí i zástupci Věcí veřejných. "Je to jeden z několika kroků, jak uklidnit bankovní trh v Evropské unii. A půjčka MMF je nejvíce bezpečná," řekl Mediafaxu poslanec Radim Vysloužil (VV). "Vzhledem k tomu, že se rozhodnutí o půjčce zásadně snížilo, tak souhlasím," dodal ekonomický expert VV Michal Babák.

O něco zdrženlivější byl ve své reakci ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš. "Je to jednoznačně politické rozhodnutí vlády," řekl Mediafaxu. Vítá, že částka, kterou Česko nakonec MMF poskytne, bude výrazně nižší než původně diskutovaných 90 miliard, dodal. "Je tam tedy i menší riziko ztrát v tom ohledu, že je tato půjčka nízko úročená. Tuto stránku věci se vláda snaží vyvážit určitou prestiží, že se Česko do pomoci symbolicky zapojí," myslí si Dolejš.

Otázkou ale podle něj nadále zůstává, zda má půjčka smysl, tedy zda je řešením ekonomické situace evropských zemí. "Podle mého názoru žádné kardinální řešení nepřinese a dluhové problémy budou i nadále pokračovat," řekl Dolejš

Peníze do Evropské unie poputují z devizových rezerv České národní banky (ČNB). Premiér Petr Nečas (ODS) byl zpočátku vůči půjčce na záchranu eurozóny skeptický

Na půjčce MMF se vloni v prosinci dohodli lídři Evropské unie v Bruselu. 150 miliard eur mají poskytnout státy eurozóny, dalších až 50 miliard mohou přispět další členské země unie. Na Česko podle původních propočtů vyšla suma 3,5 miliardy eur, tedy zhruba 90 miliard korun.

Půjčku už odmítl prezident Václav Klaus, jasně ji podporuje naopak TOP 09. Podmínky pomoci zatím nejsou hotové. Státní rozpočet by v případě, že se Česko MMF půjčit odhodlá, přišel o peníze kvůli horšímu úročení. Mohlo by jít až o miliardu korun ročně.


František Bužek, Martina Týblová, Petra Hrubá, buzek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688