TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.01.2012 08:02:44

Referendum o vstupu do eurozóny je férový krok vůči občanům, myslí si šéf ODS Nečas (24.1.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Vypsání referenda o vstupu České republiky do eurozóny je férové a poctivé vůči občanům, protože v roce 2003, kdy se Česko k přistoupení zavázalo, fungovala eurozóna podle jiných pravidel. V pondělí to uvedl premiér a předseda ODS Petr Nečas s tím, že jeho strana zároveň nepodpoří obecné referendum.

"Nelze očekávat od občanských demokratů, že by podpořili obecné referendum. Pokud mluvíme o referendu, tak mluvíme především o referendu v souvislosti se vstupem do eurozóny," uvedl Nečas po pondělním jednání Výkonné rady ODS.

Takové referendum by podle něj bylo férovým krokem vůči občanům, kteří v roce 2003 hlasovali o přistoupení k Evropské unii včetně budoucího přistoupení do eurozóny. "Při vstupu to byla zcela jiná eurozóna, která například říkala, že jednotlivé státy neručí vzájemně za své dluhy. To je ale již vlastně mrtvou tezí. Je poctivé se opět otázat občanů, zda do eurozóny chtějí," vysvětlil postoj občanských demokratů Nečas.

Výkonná rada ODS dále podpořila postup Petra Nečase na domácí i evropské úrovni při vyjednávání o připravované smlouvě o fiskální odpovědnosti států eurozóny.

Rada v pondělí také podpořila návrhy na zjednodušení podmínek pro podnikání a na zpružnění pracovního práva představené na 3. ideové konferenci ODS Podnikání a pracovní místa v Hradci Králové. "Zejména zdůrazňuje, že považuje za nepřijatelné jakékoli návrhy na zvýšení odvodové zátěže živnostníků a drobných podnikatelů. ODS však zahájí debatu s koaličními partnery o opatřeních, která zabrání zneužívání výdajových paušálů," uvedla po jednání 1. místopředsedkyně ODS a šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

Vedení občanských demokratů také zásadně odmítlo výroky ČSSD o odsunutí termínu spuštění penzijní reformy. "Odklad tohoto klíčového kroku by byl fatální chybou. Je nepochopitelné, že ČSSD na jedné straně podporuje kroky vedoucí ke stabilizaci veřejných rozpočtů v členských státech EU, na domácí půdě ale takové kroky systematicky bojkotuje," stojí v usnesení.

Výkonná rada v tomto usnesení zároveň projevila úctu zesnulému olympionikovi a dlouholetému členu a podporovateli ODS Jiřímu Raškovi.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688