TNBiz (TN.cz)
Finanční služby  |  18.01.2012 18:00:10

Rozpočtový výbor přerušil jednání o přístupu tajných služeb k bankovním účtům

PRAHA (MEDIAFAX) - Sněmovní rozpočtový výbor přerušil jednání novely zákonu o bankách, díky kterému by měly zpravodajské služby přístup k informacím o bankovních transakcích a zůstatku na účtu. Znovu se novela bude projednávat na konci února, řekla ve středu Mediafaxu místopředsedkyně Helena Langšádlová (TOP 09).

Nezodpovězené otázky podle ní panují například ohledně toho, zda by se sledovaný občan zpětně dozvěděl o případném informování tajnými službami. "Nejsme vázáni ani časem, ani směrnicí," vysvětlila Langšádlová, podle které si může výbor delší projednávání dovolit.

Podle navrhované úpravy by banky musely tajným službám informace o finančních náležitostech svých klientů poskytovat i bez jejich souhlasu, jenom na písemnou žádost zpravodajců. Odůvodnění žádosti má být zpravidla tajné. Ani banka tak nebude mít možnost zjistit, proč se chtějí agenti zaměřit na ten který účet.

"Riziko zneužití tohoto institutu bude eliminováno tím, že bude podrobeno kontrole soudní mocí, kdy podání žádosti o poskytnutí zprávy o záležitostech týkajících se klienta, které jsou předmětem obchodního tajemství, bude podléhat povolení předsedy senátu Vrchního soudu v Praze," vysvětluje ministerstvo financí.

Proces vydání povolení se v podstatě omezí na podání zdůvodněné žádosti zpravodajskou službou, její posouzení soudem, které bude spočívat ve vyhodnocení dokumentů dodaných zpravodajskou službou, a následné rozhodnutí. Novela navrhuje i to, aby proti rozhodnutí soudce nebylo možné podat opravný prostředek.

Získávání důvěrných informací o klientech bank má být omezené na maximálně tříměsíční období, které může sahat i do budoucna. Po rozhodnutí soudce může být ale období na základě nové žádosti prodloužené, a to i opakovaně, ovšem vždy maximálně o čtvrt roku.

Bezpečnostní informační služba (BIS), Vojenské zpravodajství (VZ) a Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) mohou údaje kryté bankovním tajemstvím žádat dosud jen v rámci bezpečnostního řízení stejně jako Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nebo ministerstvo vnitra.

Ministerstvo financí připomnělo, že zpravodajské služby jako státní orgány mají za úkol získávat, shromažďovat a vyhodnocovat informace důležité pro národní bezpečnost. "Vzhledem k tomu, že činnosti, jejichž odhalování je v působnosti zpravodajských služeb, vyžadují ke své realizaci většinou značné finanční krytí, mají informace, které jsou předmětem bankovního tajemství, pro zpravodajské služby velký význam," uvedl rezort.

V zákoně o bankách se mají změnit i pasáže, které se týkají zahraničních bank působících v České republice. Novinka by se měla dotknout především poboček finančních ústavů z jiných než členských zemí Evropské unie. Většina stávajících pravidel, která upravují založení a činnost poboček zahraničních bank ze třetích zemí v České republice, byla přijatá totiž v průběhu devadesátých let a ani po vstupu Česka do Evropské unie nedoznala změn.

Jak uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), v současnosti na českém bankovním trhu žádná pobočka zahraniční banky ze zemí mimo Evropskou unii nepůsobí. Přesto je podle něj žádoucí stanovit v této oblasti taková pravidla, která vytvoří rovné podmínky pro subjekty bankovního sektoru a zajistí stabilní, důvěryhodné a konkurenční bankovní prostředí.

Návrh zákona má navíc odstranit některé věcné nedostatky nebo nesrovnalosti v zákoně o spořitelnách a úvěrních družstvech. Cílem je eliminovat neodůvodněné rozdíly v regulaci bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry.

Jan Drahorád, Filip Nachtmann, Jan Kálal, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688