Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  12.01.2012 14:07:26

2012: Tyto události mohou letos šokovat svět


Krátce předtím, než se trhy v roce 1929 zhroutily a vypukla světová recese, americký ekonom Irving Fisher předpověděl, že se akcie ustálily na vysokých cenách. Od té doby zažil finanční svět celou řadu podobných zaručených předpovědí. Přesto se Matthew Lynn z MarketWatch pustil na tenký led a zveřejnil několik opravdu zajímavých variant vývoje v letošním roce.

 

ECB bude hledat nového šéfa

Předpovídat budoucnost eura je zhruba stejně efektivní jako odhadovat, jaké bude počasí v roce 2020. Situace se mění každou chvíli, přičemž se hromy a blesky snášejí často i na hlavu Evropské centrální banky.

Nejjednodušším způsobem, jak se s krizí alespoň dočasně vyrovnat, je tisknout peníze. Hlavním problémem je tuto pomoc evropské ekonomice "prodat" Němcům. Až ovšem dojde k rozhodujícímu okamžiku, současný šéf ECB Draghi odstoupí, vystřídá ho Němec a tiskařské stroje se rozjedou naplno.

Olympiáda postaví Británii na nohy

Zatímco Francie stráví rok tím, že bude všechny přesvědčovat, jak jsou na tom Britové špatně, Británie se vzmůže. Její dluh sice dosahuje neuvěřitelných 450 % HDP, hlavní odvětví – finanční služby – je v úpadku a největší obchodní partner v hluboké recesi, olympiáda tamní hospodářství ovšem opět postaví na nohy.

Libra oslabí, mzdy klesnou a pružný pracovní trh opět pomůže britské ekonomice pookřát. Londýnská olympiáda bude pro Velkou Británii zlomovým bodem.

 

Rusko bez Putina?

Ruští politici čelí velké nespokojenosti veřejnosti. Vladimir Putin přesto březnové prezidentské volby vyhraje, nebude to ale přesvědčivé vítězství.

Politicky se podobá francouzskému generálu de Gaullovi – je nacionalista, konzervativec a autoritář, ale s velkým smyslem pro historii své země. De Gaulle rezignoval v roce 1969 po tvrdé porážce v referendu. Stejně to dopadne s Putinem, a to ještě do konce tohoto roku. Pak se Rusko liberalizuje a investoři se nechají zlákat tamními levnými akciemi.

Dolar chytne druhý dech

Barack Obama nemusí být skvělým americkým prezidentem, volby však opět vyhraje. Nahrávat mu bude svět ve znamení hroutící se eurozóny, problémů Ruska a nejisté čínské ekonomiky.

Spojené státy se tak budou zdát být jediným bezpečným přístavem, a každý bude chtít část portfolia věnovat americkému dolaru. Ten se tak vydá na dlouhodobou růstovou šňůru.

Dva nejlepší obchody na Forexu pro rok 2012

 

Francie pochopí, že její význam klesá

Francouze čeká depresivní rok. Země přijde o nejvyšší rating a vrátí se do recese. Nacionalistická politička a předsedkyně Národní fronty Marine Le Pen se stane hvězdou prezidentských voleb, Nicolase Sarkozyho ovšem nakonec v čele státu vystřídá kandidát socialistů Francois Hollande.

Polsko – nová hvězda EU?

Která země je nejsilnějším hráčem Evropské unie? Ta, která rychle roste, má zdravé veřejné finance, nízké zadlužení a hodně obyvatel. Takže Polsko - nebo vám něco nesedí?

Schodek rozpočtu byl sice ještě loni na úrovni 5,9 %, letos ovšem klesne na 2,9 %, a to navzdory pádu eurozóny do recese.

Zatímco Francie ztratí rating AAA a Velká Británie pomalu dává od Evropské unie ruce pryč, Polsko se svými 38 miliony obyvatel se v unii začne agresivněji hlásit o slovo.

Mistryněmi světa v páce jsou evropské banky! Na větší spekulanty narazíte jen těžko

 

Konec jedné investiční banky

Bankovní odvětví podle odhadů loni opustilo 233 tisíc zaměstnanců. A na lepší časy se neblýská. Banky se tak po třech dekádách, kdy se vyspělý svět ochotně zadlužoval, dostávají do problémů.

**Zdá se, že přicházejí dvě dekády oddlužování a snižování finanční páky v obchodování. Nebude dost lidí, kteří by nabobtnalý bankovní sektor dokázali uživit. V roce 2012 se proto dá čekat pád minimálně jedné velké investiční banky.

Jaké další události mohou letos šokovat investory?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688