TNBiz (TN.cz)
Finance  |  11.01.2012 14:55:16

Fitch: ECB musí dělat víc, aby zabránila kataklyzmatickému kolapsu eura

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Evropská centrální banka (ECB) by měla zvýšit výkup dluhopisů problémových zemí, aby podpořila Itálii a zabránila "kataklyzmatickému" kolapsu jednotné měny, prohlásil šéf ratingového oddělení agentury Fitch David Riley. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Během série přednášek v Evropě Riley varoval, že kolaps eura by byl katastrofou pro celou globální ekonomiku, a i když zatím s tímto scénářem agentura Fitch nepracuje, mohlo by se tak stát v případě, že by Itálie nenašla řešení svých dluhových problémů.

"Konec eura by byl kataklyzmatický. Euro je rezervní měnou," řekl Riley. "Co by to asi tak udělalo ve smyslu finanční a politické stability?"

"Je těžké uvěřit, že by euro přežilo, kdyby to Itálie nezvládla," řekl s tím, že zatímco mnozí považují Itálii na politicky a ekonomicky příliš důležitou k tomu, aby ji nechali padnout, "jiní by mohli argumentovat také tím, že je příliš velká pro záchranu".

Riley také vyzval Evropskou centrální banku k tomu, aby se zbavila své současné neochoty k rozšíření výkupu státních dluhopisů problémových zemí, jako je Itálie, a aby přestala bránit možnosti, že by si mohl záchranný fond eurozóny EFSF půjčovat přímo od ní.

"Může být euro zachráněno bez aktivnější účasti ECB? Upřímně řečeno, myslím, že ne," uvedl Riley s tím, že centrální banka eurozóny má velký prostor k rozšíření svých aktiv, což by uvolnilo inflační vlnu po celé eurozóně.

"Proč by nemohla ECB jednou přijít a říct: 'Nastavíme strop úrokových sazeb', nebo 'Nedovolíme úrokovým sazbám překonat sedm procent', nebo jakoukoliv jinou hranici, kterou považují za strop? Proč by se nemohl EFSF změnit na banku a půjčovat si přímo od ECB, aby nemusel hledat finance na trhu?"

Agentura Fitch také varovala, že ekonomický výhled eurozóny se zhoršil. Fitch nicméně neočekává, že by nejméně v tomto roce měl zhoršit i rating druhé největší ekonomiky eurozóny, tedy Francie. Ve srovnání s tím, agentura Standard & Poor's již o Francii mluví jako o možném kandidátovi pro zhoršení ratingu rovnou o dva body.

Podle Rileyho je ale Francie v prekérní situaci, hlavně kvůli eskalaci současné krize. "Francie je nejslabší ze zemí s ratingem AAA v eurozóně," řekl.

Největší hrozbou pro eurozónu je podle něj i nadále Řecko. Loňské donucení soukromých investorů k tomu, aby přistoupili na obrovské ztráty z řeckých dluhopisů, totiž podle něj zničilo předkrizový předpoklad, že žádná země eurozóny nemůže zkrachovat. Současná diskuse o Řecku a jeho možném odchodu z eurozóny navíc nutí investory i tomu, aby od základu změnili svůj názor na jednotnou evropskou měnu.

"Mluví se o tom, že pokud by Řecko opustilo euro, znamenalo by to začátek konce eurozóny," řekl Riley. "Řecko je jakýsi žolík v celém balíku eurozóny a má potenciál ji celou potopit," dodal.

Podle něj však se Atény samy nebudou chtít vrátit k drachmě. "Nemyslím si, že by Řecko opustilo eurozónu," je přesvědčen.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

11.01. 15:47  Pane Riley (bolševník velkolepý)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688