Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  09.01.2012 10:49:03

Pražští developeři loni prodali o 39 % více bytů než předloni, průměrná cena za nový byt v Praze poklesla o 8,5 %

Developerský trh v Praze zaznamenal v loňském roce výrazný nárůst prodejů, který byl ovlivněn zejména dvěma faktory. Poklesem cen, který souvisel se zlevňováním projektů, jejichž ceny dlouhodobě neodpovídaly reálné poptávce v daných lokalitách, a očekávaným zvýšením spodní sazby DPH o 4% body, které vešlo v platnost od ledna letošního roku. Skanska Reality, která se výzkumem dlouhodobě zabývá, sleduje na rozdíl od konkurence všechny projekty na pražském trhu – tedy i ty s méně než 50 byty.

Zatímco v závěru roku 2010 byla průměrná cena v Praze 62 774 /m2*, v závěru roku 2011 to bylo 57 403 /m2*, což je o 8,5 % méně. Průměrná cena je však zkreslená započítáváním luxusních projektů v centru. Většina nabízených nemovitostí se pohybuje v hodnotách mezi 45 a 55 000 za m2*.

„Pokles cen některých materiálů a práce rezultující z nedostatku zakázek na stavebním trhu umožnil developerům nastavit také nižší konečné ceny u nově zahájených projektů nebo zlepšení vnitřního vybavení – naše společnost například vybavila některé byty a rodinné domy solárními systémy“ , řekla Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru Prodeje a marketingu. „Na vyšší poptávku měla vliv také celkově lepší dostupnost hypotečních úvěrů a nejnižší úrokové sazby za období posledních 4 let“ , dodala k tématu.

V roce 2010 se v Praze prodalo 3 290 bytů, v loňském roce 4 562, což představuje 39 % meziroční nárůst. Mezi developery s dominantním postavením dlouhodobě patří Central Group, Finep, Skanska Reality a Ekospol, kteří v loňském roce dohromady v Praze prodali 1 686 bytů (viz graf). Největšími developery, kteří se zabývají nízkoenergetickou a pasivní výstavbou, jsou Skanska Reality, Design Development, JRD a Konhefr (viz graf).

V návaznosti na vyšší prodeje loni vzrostl i počet projektů, u kterých byla zahájena výstavba. Zatímco v roce 2010 developeři odstartovali výstavbu 3 916 bytů, v loňském roce to bylo již 4 907 bytů - což je nárůst o celých 25 %. Ve fázi výstavby bylo ke konci roku celkem 3 680 neprodaných bytů, po kolaudaci jich bylo 3 240. Přičemž dlouhodobá poptávka je cca 4000 bytů ročně. Nabídka platná k závěru loňského roku (při zachování současného tempa prodejů) tedy představuje zásobu na další 2 roky.

* Cena za m2 je stanovena tak, že konečná cena s DPH je vydělená součtem plochy bytu a poloviny terasy, lodžie nebo balkonu.




Ondřej Svatoň, vedoucí oddělení Marketingu a komunikace divize Skanska Reality

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688