Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  08.01.2012 08:41:50

Brazílie: Šestá největší světová ekonomika patří do dlouhodobého portfolia


Brazílie se podle britského soukromého ekonomického ústavu Centre for Economics and Business Research v uplynulém roce vyšvihla na šesté místo pořadí největších světových ekonomik. Přeskočila Velkou Británii a mílovými kroky dohání další Francii.

 

Téměř dvousetmilionová země potvrdila rostoucí vliv rozvíjejících se zemí na světové hospodářství. Připomeňme si loňský posun Číny na druhou příčku, přičemž Indie s Ruskem uzavírají první desítku největších ekonomik světa. Již v roce 2025 by země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína), včetně ekonomik USA a Japonska, mohly zaujímat prvních šest míst největších ekonomik světa. Jaké jsou hlavní důvody jejich růstu?

Demografie a úspory

Jednak je to oproti vyspělým zemím příznivější demografická struktura s vysokým počtem obyvatel. Dalším důležitým faktorem je vysoký podíl úspor obyvatel, který může být využit k investicím. Nižší náklady na práci činí vyprodukované zboží v rámci mezinárodního obchodu konkurenceschopným.

Také postupný rozvoj finančního systému a menší turbulence na politických scénách pomohly k nalákání zahraničních investorů. Nesmíme zapomenout ani na zlepšující se právní systémy s následným vymáháním práva.

Ekonomika Brazílie, stejně jako většina rozvíjejících se ekonomik, se od poslední finanční a hospodářské krize v roce 2008 stala daleko stabilnější a flexibilnější vůči možným externím šokům. I přes vysoké exporty nerostných surovin a zemědělských komodit byla její ekonomika (a stále relativně je) výrazně závislá na kapitálu ze zahraničí. Zisky vygenerované v Brazílii v ní nebyly plně reinvestovány a byly částečně vypláceny v podobě dividend zahraničním matkám.

Čtěte také:
Nezapomínejte na akcie ze zemí BRIC!
CARBS: 1. liga komoditního světa

Nízké devizové rezervy centrální banky spolu s vysokým podílem půjček zahraničních bank tak byly výrazným rizikem pro hospodářský a měnový vývoj. Rezervy centrální banky pro obranu brazilské měny se však během posledních tří let téměř zdvojnásobily, zároveň podíl půjček zahraničních bank na celkovém objemu tvoří zhruba jen 17 % (z toho 55 % je poskytnuto španělskými bankami), čímž se brazilská ekonomika stává méně zranitelnou v případě negativních šoků na globálních kapitálových trzích.

Současný ekonomický vývoj Brazílie

Brazílii v uplynulých dvou letech trápil vysoký růst cenové hladiny, který byl způsoben jednak vysokou domácí poptávkou (taženou výrazným růstem úvěrů), a pak růstem cen vyvážených nerostných surovin. Reakcí centrální banky bylo utažení měnových podmínek pomocí zvýšení základních úrokových sazeb, vláda pomohla snížením výdajů.

 

Ekonomika tak snížila tempo růstu z předloňských 7,5 % na zhruba 3 % v roce 2011. Podařilo se také zkrotit tempo růstu cenové hladiny, které nyní vykazuje klesající trend. Současná situace v případě nečekaných šoků poskytuje možnost reakce jak centrální banky, tak vlády k podpoře hospodářského růstu, který by se měl pozvolna vracet ke svému potenciálu ve výši 4 %.

Ke stabilitě hospodářského růstu zároveň přispívá zvyšující se podíl domácí poptávky a snižující se závislost na vývozech. V případě vývozů dochází k větší diverzifikaci, stále větší podíl exportů směřuje do rozvíjejících se ekonomik, například Číny.

Rizika a příležitosti pro brazilskou ekonomiku

V současnosti jsou především mimo samotnou zemi. Jmenujme například probíhající zpomalování světového hospodářství, které může mít negativní vliv na poptávku a ceny nerostných surovin. Další nebezpečí představuje vyhrocení evropské dluhové krize, kdy by evropské banky musely z regulatorních důvodů dále navyšovat svůj kapitál, čímž by mohlo dojít k jeho stahování z Brazílie.

Pokud se podíváme na investiční příležitosti, akcie brazilských společností se nyní z valuačního hlediska obchodují na příznivých úrovních. Finanční instituce mají velice nízké nebo žádné expozice v problémových zemích eurozóny, těžební společnosti profitují z růstu Číny. Za zmínku určitě stojí společnosti potravinářského průmyslu těžícího z bohatnutí brazilského obyvatelstva.

V ukazatelích na obyvatele nebo v životní úrovni se brazilští občané stále nemohou srovnávat s občany vyspělých zemí, avšak velikost Brazílie a trend jejího rozvoje by neměl nechat chladným žádného investora. Určitý podíl brazilských aktiv by neměl chybět v žádném diverzifikovaném portfoliu investora se středně- až dlouhodobým investičním horizontem.

Čtěte také:
Životní cyklus rozvíjejících se trhů podle Marca Fabera
Jak si má investor vybrat mezi Čínou a Indií? Indie je rizikovější
BRIC: 5 velkých ekonomických témat příští dekády podle Goldman Sachs


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688