Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  05.01.2012 19:52:09

Akciové trhy se letos zotaví a střední a východní Evropa předežene výkonností eurozónu


Negativní nálada na trhu a averze vůči riziku stále ještě převládají a rizikové prémie u akcií zůstávají na vysoké úrovni. Analytici Erste Group tak k vývoji akciových trhů v roce 2012 nadále přistupují s obezřetným optimismem, přičemž akcie regionu střední a východní Evropy (SVE) hodnotí jako atraktivnější než tituly v eurozóně.

"Ke zklidnění trhů bude zapotřebí více strukturálních, dlouhodobých řešení a nejlepší možná opatření ohledně likvidity. V podstatě však neočekáváme, že by zotavení akciových trhů mělo probíhat tak bouřlivě jako v roce 2009," tvrdí Henning Esskuchen, vedoucí analytik akciových trhů střední a východní Evropy Erste Group. Podle něj by mohlo k oživení dojít už v 1. čtvrtletí, ale může se na něj čekat i déle.

V roce 2012 čeká Erste Group zpomalení růstu HDP a předpovídá pokračování negativního vývoje v Maďarsku a v Chorvatsku v roce 2012. "Předpokládáme, že krize státního dluhu se projeví přinejmenším technickou recesí v regionu, nebo alespoň v některých jeho zemích ve čtvrtém a prvním čtvrtletí.

Náš výhled na průběh zotavování akciových trhů závisí proto na skutečnosti, zda se tento scénář naplní, což by umožnilo pozitivnější pohled na očekávaný ekonomický vývoj v roce 2012," pokračuje Esskuchen.

"V hospodářsky těžkých časech je dobré zaměřit se na podniky, které jsou stále schopny dosahovat vysoké ziskovosti a současně vykazovat stabilní finanční výsledky. To platí pro veškeré naše rakouské preferované tituly," odkrývá analytik Erste investiční karty.

Atraktivní výnos z dividend je podle něj při přijímání investičních rozhodnutí klíčovým faktorem. "Dle našeho mínění budou investoři v roce 2012 preferovat stabilní podniky, vysoké ukazatele krytí dluhů, podniky s přebytkem kapitálu a defenzivní tituly," míní Esskuchen.

Téměř všechny sektory již hlásí zlepšení ohledně revize odhadu zisků. Obavy z recese, či přinejmenším z poklesu míry růstu, mají dozajista tlumící vliv na základní suroviny, jakož i na ropu a plyn.

Analytici vidí jako zajímavé sektory pojištění a telekomunikace, které by si měly dobře vést i v roce 2012, pozitivně hodnotí také síťové sektory SVE, přinejmenším jako defenzivní složku

Nemovitosti by naopak neměly být příliš v centru zájmu. Analytici počítají v roce 2012 s poklesem v prodeji domů a automobilů, zatímco poptávka po bílém zboží by se v roce 2012 měla nadále zvyšovat, a to v souladu s růstem HDP (hlavně v Turecku). V období hospodářského oslabení patří maloobchod s potravinami k nejdefenzivnějším sektorům.

"Shrnuto a podtrženo, preferovali bychom ropný a plynový sektor, banky a pojišťovny bychom ponechali na seznamu sledovaných sektorů, telekomunikace a síťový sektor bychom viděli jako defenzivní složku a s ohledem na výnos z dividend přidali některé tituly ze zdravotnického sektoru.

Dokud je nálada na trhu ovlivňována především trendem hospodářské recese, doporučili bychom odstup od sektorů stavebnictví, základních surovin a ostatních čistě cyklických titulů. Očekáváme rovněž, že rok 2012 se díky přetrvávajícímu růstu spotřeby ve velké části zemí SVE bude vyvíjet pozitivně pro celý maloobchod," uzavírá Esskuchen.

Jak radí rozdělit investice v rámci našeho regionu analytici z Erste? Pokračování analýzy najdete ZDE?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688