Research (Penizenavic.cz)
Finance  |  03.01.2012 08:36:53

Co by přinesl šok 2x horší než Lehman Brothers

Eurozóna se stále snaží potlačit spekulace globálních trhů o tom, že v současné podobě nepřežije. Bohužel ani po posledním summitu EU, který eurozónu správně nasměroval, nelze tvrdit, že strach politiků z rozklížení měnové unie zmizí. Nechceme spekulovat kdy, jak a zdali vůbec se eurozóna rozpadne, nicméně podle našeho názoru je seriózní uvažovat o katastrofickém scénáři, kdy některá ze zemí provede v dohledné době neřízený bankrot svého dluhu či dokonce opustí měnovou unii.

Taková situace – jakýsi finanční €urogedon – by představovala pro střední Evropu nepochybně drastický externí šok á la kolaps banky Lehman Brothers. Reálné a finanční dopady nějaké formy €urogedonu by tentokrát byly zřejmě horší než při kolapsu v roce 2008. Nicméně, stejně tak jako tehdy bude třeba při eventuální finanční krizi II. mezi středoevropskými ekonomikami a trhy rozlišovat.


 

Jaký by měl eventuální finanční €urogedon, a s tím související kolaps ekonomiky Německa a eurozóny, dopad na HDP střední Evropy?

 

Šok 2x horší než Lehman BrothersPři zhodnocení rizik plynoucích z takovéhoto vnějšího šoku je zásadní porovnat strukturu středoevropských ekonomik, a to z hlediska zahraničního obchodu i struktury produkce. Nejvyšší podíl vývozů do EU na HDP ve střední EvropěMaďarsko, těsně následované Českem. Podíl Polska je v tomto ohledu zhruba poloviční. Tomu odpovídá i celkově příznivější struktura nabídkové strany polské ekonomiky.

 Značně cyklický proexportně zaměřený průmysl má znatelně nižší podíl než v Česku a v Maďarsku. Co je ovšem možná ještě důležitější, Poláci mají uvnitř samotného průmyslu nižší podíl cykličtějších složek náchylnějších na propad zahraniční poptávky. V Česku i v Maďarsku naopak hrají prim auta a strojírenství, kterých se v těžších časech jako prvních dotknou propady zakázek. Vyšší zranitelnost Česka a Maďarska byla také vidět v právěproběhlé finanční krizi po pádu Lehman Brothers.

Sledujte investiční zpravodajství na http://www.penizenavic.cz/investovani

 Nejhlubší kumulativní propad HDP zažilo právě Maďarsko, následované Českem a Polskem. I když v případě Maďarska, kromě přímého propadu exportních zakázek (reálného kanálu), hrála roli i vysoká závislost na zahraničním financování (zahraniční hypotéky) a souběžná fiskální restrikce. Tato rizika nákazy přímým finančním kanálem tentokrát mohou být v Maďarsku o něco nižší (viz další části studie).

 Trochu horší situace tentokrát může být naopak v Polsku, jehož hospodářství po Lehman Brothers zcela uniklo recesi. Bylo to ale do velké míry díky vyššímu podílu stavebnictví, které žilo z příprav na ME ve fotbale. Tyto investice mohou v druhé polovině příštího roku 2012 (po uskutečnění mistrovství) rychle spadnout a těžko tak Polsku tentokrát pomohou. Polsko také může být daleko méněimunní kvůli větší zranitelnosti přímým finančním kanálem –Polákům jako jediným ve střední Evropě výrazně narostla finanční páka v bankovním sektoru. Zvlášť v polském případě je proto třeba brát zkušenost s poslední krizí s rezervou a v případě nové finanční krize počítat s výraznějším dopadem do hospodářství. Naopak v Maďarsku vzhledem k menším vnějším a vnitřním nerovnováhám, nemusí být dopad tak silný jako v minulých krizích.

 Vzhledem k tomu, že nedokážeme pořádně odhadnout hloubku propadu při eventuálním „černém“ scénáři, rozhodli jsme se středoevropské ekonomiky podrobit arbitrárně zvolené modelové zátěži simulující propad HDP v EMU a v Německu, rovnající se dvojnásobnému šoku, jaký tyto ekonomiky prodělaly po pádu banky Lehman Brothers.

Dopad na středoevropské ekonomiky jsme přitom namodelovali s využitím dat o HDP a ARIMA modelů. Z našich odhadů vyplývá, že simulovaný reálný šok (= 2x propad po Lehman Brothers) by v nadcházejícím roce po finančním €urogedonu v Česku znamenal kumulativní propad HDP přes 8,9 %, v Polsku přes 2,8 % a v Maďarsku přes 10,8 % (viz graf). Nicméně, vzhledem k unikátnosti dnešní hrozby (rozpad měnové unie či neřízený bankrot některého z jejích členů) nemusí být historická zkušenost dobrým vodítkem pro modelování budoucích rizik. Je zásadní si uvědomit, že žádná historická zkušenost nedokáže pořádněpostihnout dopad takového šoku. I když totiž např. česká ekonomika relativně nedávno zažila rozpad měnové unie (rozdělení Československa), pak historická zkušenost s (byťi částečným) rozpadem tak velkého celku jako je eurozóna, popř. bankrotem státu ze stejného kontinentu, zcela chybí.

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

10.05.2022Další inflační šok, co přinese červnové zasedání? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
11.09.2018Co se změnilo 10 let od pádu Lehman Brothers? Patria (Patria Finance)
02.02.2018Jak by vypadal náš odchod z EU a co by přinesl Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688