Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  02.01.2012 13:32:19

EKOSPOL: Prodej nových bytů v Praze byl v roce 2011 nejvyšší za poslední 4 roky. Prodalo se téměř 3 500 bytů.

Nejvíce nových bytů za poslední 4 roky se vloni prodalo v Praze. Developeři v projektech s 50 a více byty prodali 3 455 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 28,4 %. Jasným stimulem poptávky bylo zvýšení dolní sazby DPH z 10 na 14 % od 1. ledna letošního roku. Vyplývá to z nejnovější analýzy přední české developerské společnosti EKOSPOL, která detailně monitoruje pražský rezidenční trh již šestým rokem.

 

Celkový počet 3 455 prodaných bytů v novostavbách se z hlediska dlouhodobého vývoje nejvíce blíží roku 2008. Tehdy se v Praze prodalo 3 409 nových bytů. (viz graf č. 1 na další straně)

 

„Úplně opačný je ale vývoj z hlediska jednotlivých čtvrtletí. Zatímco v roce 2008 bylo ještě první čtvrtletí pozůstatkem realitního boomu a ve všech dalších kvartálech pak prodeje postupně klesaly, vývoj v roce 2011 můžeme rozdělit na dvě poloviny. V prvním pololetí prodeje přibližně odpovídaly trendu předchozího roku, ve druhém ale došlo ke skokovému nárůstu. To byl právě efekt zvyšování DPH,“ vysvětluje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s. (viz graf č. 2)

 

Jak se developeři vyrovnají s novou realitou?

Hektický závěr loňského roku logicky implikuje otázku, co můžeme z hlediska developerského trhu očekávat v roce letošním? Je pravděpodobné, že došlo k určitému předzásobení poptávky ve snaze byt koupit a profinancovat ještě s 10% DPH.

 

Ukazuje se, že očekávání některých developerů, kteří si od zvýšení DPH slibovali především doprodání stovek dokončených a reálně neprodejných bytů, byla lichá. Poptávka se chovala racionálně a na odbyt šly především byty s vhodně nastavenou cenou, tedy v drtivé většině případů do 50 tisíc za metr čtvereční vč. DPH,“ přibližuje Evžen Korec a pokračuje: „Nyní bude zajímavé sledovat, jak se developeři poperou s novou realitou. Pokud někdo v koutku duše doufal, že se díky DPH budou opakovat nejlepší léta realitního boomu, tak musí být zklamán. Trh ukázal, že přirozená úroveň poptávky po novostavbách v Praze je někde okolo hranice 3 000 bytů ročně.“

 

Letošní rok proto bude podle Evžena Korce především ve znamení boje největších developerů o tržní podíly. Na poptávku přitom budou působit navzájem protichůdné stimuly – na jedné straně předzásobení z konce loňského roku a možné obavy o vývoj ekonomiky, na straně druhé ale další plánované zvyšování DPH na minimálně 17,5 % a také končící proces deregulace nájemného.

 

„Pokud jde o mne, jsem spíše optimistou. Myslím, že od druhého čtvrtletí se lidé znovu budou soustředit na DPH a její další plánované zvýšení. Tolik bytů, jako vloni, se letos asi neprodá, ale hranici 3 000 prodaných bytů by prodeje i v letošním roce překročit měly. Meziroční pokles odhaduji na maximálně 10 %,“ uzavírá Evžen Korec.


Ing. Daniel Donoval
ředitel sektoru marketingu
EKOSPOL, a.s.

 

Graf č. 1 – Prodané nové byty v Praze po letech (v developerských projektech s 50 a více byty)

 

Graf č. 2 – Prodané nové byty v Praze po čtvrtletích (v developerských projektech s 50 a více byty)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688