TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.12.2011 15:25:05

Ernst & Young: Primární emise akcií letos zaznamenaly 45procentní propad (15.12.2011)

PRAHA (MEDIAFAX) - Objemy primárních emisí akcií (IPO) se po slibném prvním pololetí začaly od poloviny roku 2011 dramaticky propadat. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young "Global IPO update" zveřejněného ve čtvrtek.

Ve srovnání s údaji za loňský rok je počet primárních emisí realizovaných k dnešnímu dni (1 117 IPO) nižší o 20 %, ale jejich celková hodnota (155,8 miliard amerických dolarů) klesla téměř o polovinu (45 %). Navíc 72 % z celkové hodnoty získaného kapitálu připadá na letošního první pololetí.

Příčinu tohoto nepříznivého vývoje je nutné hledat především v obavách investorů z dluhové krize v Evropě a ve snížení úvěrového ratingu Spojených států, k němuž poprvé v historii přistoupila agentura Standard & Poors letos v létě.

Přes tento nepříznivý trend jsou podle průzkumu letošní výsledky zatím o více než 40 miliard amerických dolarů lepší než v roce 2009. Odborníci navíc předpokládají, že celkové hodnota letos realizovaných IPO dosáhne částky přibližně 170 miliard dolarů.

"Nejistota kolem řešení dluhové krize eurozóny a jejího dopadu na globální ekonomiku připravila investory i emitenty o důvěru v kapitálové trhy," prohlásil Peter Wells, partner oddělení transakčního poradenství společnosti Ernst & Young v České republice a zároveň partner pro oblast private equity ve střední a jihovýchodní Evropě.

Evropské burzy mají na hodnotě celosvětových primárních emisí v tomto roce zhruba pětinový podíl (19 %), proběhlo zde 251 IPO v hodnotě 29,6 miliardy dolarů. V loňském roce byl tento podíl na celkové hodnotě IPO pouze 13 %, i přesto, že bylo realizováno 252 IPO v hodnotě 36,7 miliardy dolarů.

Jedinou IPO transakcí na pražské burze byla ve třetím čtvrtletí emise společnosti E4U (Energy For You), jež se zaměřuje na energie z obnovitelných zdrojů. Emise E4U se uskutečnila v srpnu a dosáhla částky 94 milionu českých korun.

Na asijských burzách se během prvních 11 měsíců letošního roku uskutečnilo 543 primárních emisí v celkové hodnotě 77,7 miliardy dolarů, což představuje 56% pokles ve srovnání s údajem za celý loňský rok (177,6 miliardy dolarů). Největší letošní transakcí v tomto regionu je emise společnosti Hutchison Port Holdings na hongkongské burze (HKEx) v hodnotě 5,5 miliardy dolarů. Jako druhý se umístil italský módní dům Prada SpA, který rovněž na HKEx vydal akcie za 2,5 miliardy dolarů.

Na hongkongské burze bylo realizováno 53 emisí, které přinesly kapitál v celkové hodnotě 19,6 miliardy dolarů. Na šanghajské burze a na burze v Šen-čenu (SME a ChiNext) proběhlo celkem 262 IPO v hodnotě 40,8 miliardy dolarů.

"Asie je nyní hlavním motorem oživení na kapitálových trzích. Už loni byly asijské burzy na špičce a tento trend pokračoval i v roce 2011," prohlásil Josef Dobřichovský, senior manažer oddělení transakčního poradenství Ernst & Young v České republice.

Na amerických burzách se primárním emisím v letošním roce dařilo poměrně dobře, pokles oproti loňsku, je pouze 16%. Zatímco v roce 2010 bylo realizováno 163 IPO v celkové hodnotě 43,5 miliardy dolar, letos se prozatím uskutečnilo 114 emisí za 36,4 miliardy dolarů. Pokles počtu i hodnoty primárních emisí zaznamenaly i burzy ve Střední a Jižní Americe (27 IPO za 8,6 miliardy dolarů), kde se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 zatím neuskutečnila žádná emise.

Letošní rok zažil doposud největší primární emisi podniku vlastněného private equity kapitálem v historii. Stala se jí březnová IPO společnosti HCA Holdings Inc, provozující ve Spojených státech síť zdravotnických zařízení, která na newyorské burze (NYSE) vynesla 4,3 miliardy dolarů. V celosvětovém měřítku prodaly private equity fondy prostřednictvím primárních emisí 168 společností za celkovou sumu 37 miliard dolarů.

Nicméně z toho 31,4 miliardy dolarů připadá na sedmdesát emisí realizovaných už v prvním letošním pololetí, což slibovalo rekordní rok v odvětví. V polovině roku se tento pozitivní vývoj bohužel obrátil a investoři pomalu začali ztrácet důvěru v kapitálové trhy. I přes tyto náročné podmínky byla cena, za kterou private equity fondy umístily emise společností ze svých portfolií na burze, oproti loňskému roku obecně vyšší, a to především díky několika velkým transakcím, při kterých bylo využito příznivé situace v prvním čtvrtletí letošního roku. Celkově emise podniků vlastněných private equity kapitálem představují necelou čtvrtinu (24 %) hodnoty všech letos realizovaných IPO, což je nejlepší zaznamenaný výsledek.

"V České republice existuje řada podniků vlastněných private equity fondy, které měly v plánu uskutečnit IPO, nicméně vzhledem k současné volatilitě na kapitálových trzích posunují plánované načasování IPO na první polovinu příštího roku. Za těchto podmínek na trhu, ty burzy, které mají různorodější a stabilnější investorskou základnu (např. Londýn či New York) mohou být atraktivnější než regionální emise ve Varšavě a Praze, a to i s uvážením, že náklady mohou být významně vyšší," poznamenal Wells.

"Perspektivy roku 2012 závisí především na tom, jestli se podaří stabilizovat situaci v Evropě, zrychlit růst americké ekonomiky a posílit důvěru investorů v Asii. Portfolia private equity fondů rychle stárnou a jejich investoři netrpělivě očekávají každý signál, který by mohl naznačovat, že podmínky pro primární emise jsou konečně zase příznivější," odhaduje Dobřichovský.

K primární emisi je v celosvětovém měřítku zaregistrováno přes 95 společností, jejichž akcie by mohly vynést celkem více než 20 miliard amerických dolarů. "Private equity společnosti se dokázaly nejlépe přizpůsobit novým ekonomickým podmínkám současnosti, jejichž konstantním rysem je volatilita kapitálových trhů i globální ekonomiky. Díky své pružnosti budou připraveny okamžitě, jakmile bude situace pro IPO příznivější," tvrdí Wells.

Nejúspěšnějším odvětvím podle počtu realizovaných primárních emisí je materiálová výroba (254), následovaná průmyslovou výrobou (185) a špičkovými technologiemi (137). Bezmála polovinu (47,3 %) kapitálu z primárních emisí získaly společně materiálová výroba (28 miliard dolarů), průmyslová výroba (26,1 miliardy dolarů) a energetika (19,7y miliard dolarů).

Mezi tři největší primární emise letošního roku patří IPO švýcarské společnosti Glencore International plc, realizovaná společně londýnskou a hongkongskou burzou, která vynesla deset miliard dolarů, dále IPO hong-kongské společnosti Hutchinson Port Holding uskutečněné na singapurské burze v hodnotě 5,4 miliardy dolarů a třetí se umístila španělská společnost Bankia s emisí v hodnotě 4,4 miliardy dolarů, realizovanou na madridské burze. 13 z první dvacítky největších IPO patří rozvíjejícím se ekonomikám.

Nejúspěšnějším kapitálovým trhem letošního roku, pokud jde o hodnotu primárních emisí, byla newyorská burza, kde se za prvních 11 měsíců uskutečnilo 61 IPO celkem za 28,2 miliardy dolarů (18,1 % hodnoty celosvětových primárních emisí). Na druhém místě skončila burza v čínském Šen-čenu (SME a ChinNext) se 26,3 miliardy dolarů (16,8 %), třetí se umístila hongkongská burza se 19,6 miliardy dolarů (12,6 %). V pořadí podle počtu realizovaných IPO se jako první umístila burza v Šen-čenu (226) následovaná varšavskou (117) a australskou burzou (93).

"Nejdůležitějším předpokladem tolik potřebného oživení trhu s primárními emisemi je rychlé vyřešení dluhové krize eurozóny, které by pravděpodobně uklidnilo globální kapitálové trhy a obnovilo důvěru investorů. Pro řadu rychle rostoucích společností z celého světa IPO stále zůstávají významným nástrojem jak získat kapitál a hlavním pilířem jejich růstové strategie," odhaduje další vývoj v roce 2012 Wells.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688