Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.12.2011 08:55:48

Krize zdaleka nekončí, vidíme to všude kolem


Kromě přetrvávající dluhové krize v Evropě to na ostatních trzích vypadá, že by se mohlo začít blýskat na lepší časy. Vánoční tržby v USA trhají rekordy, prázdninová sezóna by měla být podle investičních pořekadel za námi a akciové trhy by mohly nastartovat silnou "Santa Claus rally". Je krize aspoň na mimoevropských trzích skutečně pryč?? Měli bychom se lačně vrhnout na americké trhy a přehodnotit svůj postoj k riziku? Ne tak docela. Stále tu je několik důvodů, proč bychom měli zůstat skeptičtí.

 

1. Světové trhy se připravují na rozpad eurozóny

Výsledky summitu z minulého týdne přinesly na trhy jen přechodnou vlnu optimismu, jak to poslední dobou po oznámení plánů evropských lídrů bývá zvykem. Brzy nato se nechaly slyšet i ratingové agentury, které označily akci politiků eurozóny za nedostatečnou.

Podle ekonomů je jedinou cestou z evropské krize tištění peněz. Buď ECB začne tisknout eura, nebo Řecko a spol. vystoupí z eurozóny, aby mohly depreciovat vlastní měnu. Německo však Evropské centrální bance eura tisknout nedovolí a periferní ekonomiky nejsou připraveny opustit eurozónu. Dokud jedno z toho nenastane, krize neskončí.

Firmy zajišťující provoz Forexu v současnosti testují systémy, zda by bylo možné v případě potřeby začít znovu obchodovat v dřívějších evropských měnách.

Evropské banky se chystají na život po euru

2. Čínská nemovitostní bublina splaskne

Situace na čínském nemovitostním trhu vypadá zlověstně. V posledních letech ekonomický růst v Číně - částečně popoháněný gigantickou nemovitostní bublinou – pomáhal držet zbytek světové ekonomiky na nohou.

Nyní ceny čínských nemovitostí padají, developeři krachují a z OECD přišly varovné zprávy, že se na nemovitostním trhu skrývá nejnebezpečnější riziko pro druhou největší ekonomiku světa. Čína je možná na důležitém rozcestí.

3. Spotřeba v USA není tak skvělá, jak média prezentují

Americká spotřebitelská poptávka je stále omezená. Přestože vánoční tržby na Černý pátek vystřelily oproti minulému roku na nový rekord, americká média vánoční mánii příliš zveličují.

Zadluženost amerických domácností klesla zatím o pouhých 4,5 % z rekordních úrovní před splasknutím bubliny. Stále je o 20 % výše než v roce 2005 a dosahuje dvojnásobku hodnot z roku 1999.

Podle dat Fedu úroveň spotřebních úvěrů roste. Domácnosti jsou schopny v současnosti uspořit pouze 4 % disponibilních příjmů, tedy pouze zlomek toho, kolik spořily před několika dekádami. Dokonce je to i méně než 6 % či více z let 2008 a 2009.

4. Miliony lidí v USA stále bez práce, data ohýbají skutečnost

Nezaměstnanost je daleko vyšší, než se vláda americkým občanům snaží namluvit. Zapomeňte na oficiální míru nezaměstnanosti 8,6 %. Ani míra takzvané "podzaměstnanosti" (underunemployment) nevypovídá o skutečnosti.

Počet nezaměstnaných mužů ve věku 25 až 54 je podle zpráv Labor Department 4,2 milionu. Když se však podíváte na poznámky pod čarou, zjistíte, že z celkového počtu 61,6 milionu mužů v Americe je pouze 46,7 milionu zaměstnáno na plný úvazek. Zbývá tedy 14,9 milionu. 3,7 milionu je zaměstnáno na částečný úvazek.

Americká nezaměstnanost na 8,6 %: Pozor, v tomhle košíku nejsou jen sladká jablíčka!

5. Akcie nejsou levné

Samozřejmě, najdou se tituly, u nichž stojí za to jít do dlouhých pozic. Patří mezi ně vybrané blue-chips v USA i na ostatních trzích.

Americké akcie se však obchodují na 21násobku průměrných zisků za posledních 10 let, soudě podle dat shromážděných profesorem ekonomie z Yaleské univerzity Robertem Shillerem. Tzv. cyklicky upravené P/E ratio je historicky nejrelevantnějším měřítkem. Průměr od 80. let 19. století je 16násobek.

6. Vyspělý svět rostl na úkor budoucích generací

Západní vlády si poslední roky masivně půjčovaly z budoucnosti, aby stimulovaly současný růst. Podle dat MMF se v posledních třech letech hrubé zadlužení vyspělých ekonomik zvětšilo v průměru z 80 % až na 100 % jejich HDP.

Nyní budou muset utahovat opasky. Přesně toto je cílem úsporných plánů v Evropě a mělo být agendou americké "superkomise". OECD varuje, že očekává další zpomalení světového ekonomického růstu.

Čtěte také:

O co jde v evropské dluhové krizi? 8 hlavních témat, která rozdělují Evropu
10 dividendových hitů z indexu Dow Jones na příští rok
České firmy se kolapsu PIIGS bát nemusejí


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.08.2023Výrobní ceny zvolňují, ovšem zdaleka ne všude ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.07.2022Inflační šok pokračuje…a zdaleka nekončí ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
28.12.2018Příběh o zdi zdaleka ještě nekončí ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.06.2018Petr Dufek: Nákupní horečka zdaleka nekončí Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688