TNBiz (TN.cz)
Finance  |  13.12.2011 18:00:05

Bundesbank se rozhodne o úvěrové lince pro MMF až podle reakce ostatních centrálních bank

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Německá centrální banka Bundesbank je ochotna navýšit úvěrovou linku pro Mezinárodní měnový fond (MMF) na 45 miliard eur, pokud zdroje pro MMF uvolní také další členové Evropské unie, ale i země mimo EU. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Vyplývá to z dopisu Bundesbank německému ministru financí Wolfgangu Schäublemu, který získala agentura Reuters, v němž prezident Bundesbank Jens Weidmann a člen představenstva Andreas Dombret uvedli podmínky, za nichž je centrální banka poskytnout další půjčky MMF.

Vedoucí představitelé Evropské unie dohodli na summitu minulý týden na návrh nové smlouvy o hlubší integraci v eurozóně, a poskytují jim až 200 miliard eur na MMF s cílem pomoci mu pomoc eurozóny.

Evropští lídři se na summitu Evropské unie dohodli na tom, že by země eurozóny a další státy měly podpořit v rámci bilaterálních půjček Mezinárodní měnový fond (MMF) finanční injekcí ve výši 200 miliard eur (cca 5,1 bil. ), z toho 150 miliard eur by mělo jít od členských zemí eurozóny. MMF tak má získat další finanční prostředky k posílení svých zdrojů na boj s dluhovou krizí.

Bundesbank uvedla, že by byla ochotna poskytnout další bilaterální půjčky až do výše 45 miliard eur v případě, že je o to Mezinárodní měnový fond požádá. Toto zvýšení by znamenalo ztrojnásobení současné úvěrové linky směřující z německé centrální banky k MMF.

"Předpokládá se, že ostatní země EU přispějí k financování podle jejich kvót u Mezinárodního měnového fondu," uvádí se v dopise z 9. prosince.

"Kromě toho Bundesbank také předpokládá, že státy mimo EU významně přispějí ke zvýšení zdrojů MMF...," pokračuje se v listu.

Bundesbank se k němu ale agentuře Reuters odmítla vyjádřit.

Zdroj blízký Weidmannovi řekl, že Bundesbank bude nyní pečlivě sledovat reakce ostatních centrálních bank, například v Británii, Francii, Spojených státech nebo v Číně. Bundesbanka také chce pro svůj krok souhlas německého parlamentu, protože rozšíření úvěrové linky pro MMF není pro německé daňové poplatníky zcela bez rizika.

Němečtí Svobodní demokraté (FDP), kteří jsou součástí koaliční vlády kancléřky Angely Merkelové, už v pondělí uvedli, že chtějí, aby Bundesbank o tom, zda zvýší úvěrovou linku pro MMF, rozhodla sama bez hlasování v německém parlamentu. "Rozhodnutí nezávislé centrální banky nevyžadují předchozí schválení v Bundestagu," uvedl v pondělí pro agenturu Reuters náměstek šéfa parlamentní frakce FDP Volker Wissing.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688