TNBiz (TN.cz)
Finance  |  12.12.2011 20:30:05

Členství v EU je státním zájmem Británie, řekl Cameron v parlamentu

LONDÝN (MEDIAFAX) - Britský premiér David Cameron v pondělí na půdě parlamentu obhajoval britské veto nové evropské smlouvy o přísnějších rozpočtových pravidlech, píše agentura Reuters. Zdůraznil však zároveň, že členství v Evropské unii je státním zájmem Británie.

"Británie zůstává členem EU a události minulého týdne na tom nic nemění. Naše členství v EU je životně důležité pro naše státní zájmy. Jsme státem obchodujícím a potřebujeme otevřený trh pro obchod, investice a práci," řekl Cameron před poslanci. "Jsme v EU a chceme tam být," ujistil.

Konzervativní premiér řekl, že měl na vybranou: buď přijmout dohodu, která nedává Británii záruku, že ochrání její finanční sféru, nebo dohodu odmítnout. "Správná odpověď byla 'ne'. Nebylo to lehké, bylo to ale správné rozhodnutí," zdůvodňoval svůj postoj.

Eurozóna se na pátečním summitu EU dohodla na přísnější fiskální disciplíně. Souhlasili s ní všichni členové bloku, ve kterém se platí jednotnou evropskou měnou - eurem. Jednat o nových pravidlech jsou ochotni s výjimkou Británie i všechny další státy, které jsou členy Evropské unie, tedy i Česká republika.

Na změnu Lisabonské smlouvy, podle níž by se měly unijní státy zavázat držet své schodky veřejných financí v takovém rozsahu, aby to v budoucnu zabránilo opakování dluhové krize, však Cameron odmítl přistoupit. Řekl, že Británie nemá od zbytku EU záruky, že ochrání její finanční sektor.

Vicepremiér Nick Clegg, který vede koaliční liberální demokraty, Cameronovi v rozhovoru pro BBC v neděli vzkázal, že je výsledkem summitu "hořce zklamaný". Jeho veto označil za "špatné pro Británii".

Clegg na pondělní parlamentní schůzi chyběl. "Kde je Clegg?" ptali se Camerona několikrát opoziční labouristé. Jejich lídr Ed Miliband pak Camerona obvinil z toho, že není schopen ani svého zástupce přesvědčit o správnosti svého konání.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí připustil, že se Evropská unie po britském vetu přísnějších rozpočtových pravidel rozštěpila. Zároveň vyzval Británii, aby z unie nevystupovala.

"Od nynějška jsou tady zcela jasně dvě Evropy - jedna, která chce více solidarity mezi svými členy a regulaci, a druhá, která se upíná jedině k logice jednotného trhu," řekl Sarkozy.

Martin Málek, malek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688