Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  11.12.2011 07:57:50

Ekonomika 2012: Když mluví El-Erian, měli bychom naslouchat


Ředitel společnosti PIMCO Mohamed El-Erian se obává, že současné turbulence na trzích nejsou obyčejná volatilita. A když kolísání trhů znepokojuje ředitele světové investiční firmy, která spravuje aktiva v hodnotě téměř 1,4 bilionu USD, měli bychom zpozornět. El-Erian se na setkání v Newport Beach pokusil určit příčiny dnešních největších globálních problémů, stanovit diagnózu světové ekonomiky a načrtnout možná řešení, která by pomohla nastartovat stabilní růst a zklidnila světové trhy.

 

Nepředstavitelné skutečnosti

El-Erian a jeho kolegové z PIMCO se nejvíce obávají "černých labutí". Jde o nejhorší scénáře způsobující ekonomické otřesy. Upozorňuje, že v poslední době se stále více takových událostí stává realitou. Příkladem "nepředstavitelného" bylo například srpnové snížení ratingu Spojených států, když si američtí politici pohrávali s rizikem technického bankrotu země.

Většina dnešních problémů je podle El-Eriana politické nebo sociální povahy. Kumulovaly se dlouho a vypluly na povrch ve formě nespokojenosti demonstrujících mladých lidí po celém světě. Sociální nepokoje zdůrazňují hrozby, jimž světová ekonomika dnes čelí.

Sociální nespokojenost způsobují politické přehmaty

El-Erian považuje za hlavní překážku hospodářského růstu politiky. Americká společnost jim podle něj dala příliš velkou moc. "Politici řídí náš osud, ale dělají to tak, jako by řídili auto bez mapy na neznámé silnici a většina občanů seděla na zadních sedadlech. Nedokážou říct, kam jedou. Nemají vizi americké ekonomiky. Místo toho se jen dohadují mezi sebou."

Tři mýty o americké ekonomice

Záchranu amerických bank považuje El-Erian za jistou formu socialismu. "Namluvili nám, že jsou záchranné kroky nutné pro obnovu růstu a zaměstnanosti. Ani jedno nepřišlo, proto se lidé dnes bouří," pokračuje El-Erian. "Vláda privatizovala obrovské zisky a nyní socializuje obrovské ztráty. Stále více lidí proto začíná pochybovat o tom, že je kapitalismus fér."

Krátkozraké vládní pokusy o ekonomickou intervenci podle El-Eriana selhaly. Jsou potřeba dlouhodobé vize.

Západ v současné době není schopen najít východisko z recese. Masivní stimuly nezabírají. Amerika nedokáže překonat řadu klíčových překážek, například zdecimovaný nemovitostní trh, problémy s tvorbou pracovních míst a dlouhodobou strukturální nezaměstnanost nebo omezený přístup k úvěrům.

Slabé stránky americké ekonomiky

Dvě oblasti El-Erian označuje za obzvláště palčivé - zadlužení států a nezaměstnanost mladých.

"Nezdravé bilance naznačují, že Ameriku nejspíš čeká osud Evropy, a míra nezaměstnanosti 16- až 19letých je skutečně otřesná," konstatuje šéf PIMCO. Právě nezaměstnanost mladých ho děsí nejvíce, protože když jsou mladí lidé bez práce po dlouhou dobu, podstupují riziko, že se stanou nezaměstnatelnými.

Amerika podle El-Eriana potřebuje sjednocení společnosti za společným cílem, jakousi sdílenou vizi. "Potřebujeme, aby se náš politický systém dal dohromady a porozuměl strukturálním problémům. Dalším krokem by měla být dlouhodobá strategie, jak se s nimi vyrovnat." Bohužel se děje pravý opak. "Sociální pnutí způsobuje, že se politické strany od sebe vzdalují právě v době, kdy by se měly semknout."

Evropu může zachránit jedině Německo

V případě Evropy si musí Německo vybrat: Buď se rozhodne pro fiskální unii všech 17 členských zemí eurozóny a projeví solidaritu platit za slabší země (velmi by se to podobalo solidární dani za německé znovusjednocení využité k obnově východního Německa), nebo zvolí variantu, kdy za periferní ekonomiky nebude ochotno platit a prosadí menší a homogennější unii silných ekonomik.

Koordinovaná akce centrálních bank: Co nám bankéři neřekli? Hrozí v Evropě akutně pády komerčních bank?

Rozjeď spotřebu, Číno!

Čínská vláda by měla přijmout opatření na podporu střední třidy, která má podle El-Eriana potenciál zvýšit spotřební výdaje. Zatím však není vůle. Pokud Čína změní směr politiky směrem k podpoře spotřeby, otevře se světu obrovský trh.

Individuálním investorům v těchto nejistých časech El-Erian doporučuje "všeobecnou defenzivu a selektivní ofenzivu". A uzavírá optimisticky: "Přestože globální volatilitu a s ní spojenou nejistotu na trzích zesilují sociální, politické a ekonomické nepokoje, současné problémy nejsou nepřekonatelné!"

Čtěte také:

Kam investovat v roce 2012
Jak se připravit na další černou labuť?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688