TNBiz (TN.cz)
Finance  |  07.12.2011 13:40:05

Pro dosažení dohody na summitu EU bude potřebná řada ústupků, tvrdí německý vládní činitel

BERLÍN (MEDIAFAX) - V řadě zemí a institucí budou podle německého vládního činitele muset změnit své postoje, aby lídři Evropské unie dosáhli na summitu EU dohody ohledně řešení dluhové krize eurozóny. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

"Můj pesimismus pramení z celkového obrazu, který vidím v tuto chvíli, kdy instituce a členské státy budou muset přehodnotit své postoje, aby umožnily změny v pravidlech, o které usilujeme," řekl agentuře vládní činitel pod podmínkou anonymity.

Ten rovněž zopakoval názor německé vlády, že vydávání společného dluhopisu eurozóny by krizi nevyřešilo, naopak by ji mohlo prohloubit.

Berlín je stále pesimističtější ohledně šancí na dohodu o řešení dluhové krize eurozóny na summitu Evropské unie, protože některé vlády podle Německa nepochopily vážnost situace. "Máme dojem z mnoha rozhovorů v posledních dnech, že řada protagonistů ještě nepochopila, jak vážná je situace," řekl pro agenturu Reuters německý vládní úředník pod podmínkou anonymity.

Podle středečního vydání britského listu Financial Times byla na poslední chvíli před summitem Evropské unie, který se bude konat ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, zahájena jednání o vytvoření mnohem větší "palební síly" v rámci ochrany proti krizi. Ochrana EU před krizí by podle zdrojů Financial Times (FT) z EU mohla zahrnovat spuštění dvou oddělených prostředků určených na záchranu. Podle tohoto návrhu by určitou dobu mohl fungovat současný Evropský fond finanční stability (EFSF) zároveň s permanentním Evropským stabilizačním mechanismem (ESM). Další podporou by pak podle FT měly být posílené zdroje Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Tyto tři zdroje záchranného systému budou podle FT součástí pečlivě budovaného souboru a představitelé EU doufají, že tím zapůsobí na finanční trhy jen dva měsíce poté, co podobný summit nedokázal přesvědčit investory. Zároveň věří v zastavení prohlubování dluhové krize. Záchranný systém by mohl být zaveden spolu s návrhy na změny smlouvy o EU s mnohem tvrdšími rozpočtovými pravidly v eurozóně.

Návrh, o němž diskutují evropští činitelé před klíčovým čtvrtečním summitem eurozóny, také zahrnuje urychlení hotovostních plateb do nového fondu zvaného Evropský stabilizační mechanismus (ESM) ve výši 500 miliard eur (cca 12,6 bil. ). Opatření má fondu dodat větší váhu a zvýšit jeho důvěryhodnost v očích ratingových agentur.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688