Akcie ve světě  |  08.10.2001 14:56:51

Vojenská akce v Afghánistánu oficiálně začala.

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

pondělí 8. října 2001

Spojené státy



Trh před víkendem dokázal posílit, futures na akciové indexy po zahájení vojenských operací v Afghánistánu poklesly.

Spojené státy

Navzdory nadcházejícímu víkendu a řadě nejistot, které s sebou dva dny volna mohly přinést, akciový trh v pátek zpevnil. Prodejní tlak, jenž upevňovalo například ziskové varování Sun Microsystems či statistická data o největším počtu propuštěných v uplynulém měsíci za posledních 10 let, v závěru seance plně vykompenzoval prezident Bush, který v Kongresu intervenoval ve prospěch připravovaného vládního balíčku a daňové úlevy.

Přestože počet propuštěných v měsíci září dvojnásobně překonal konsensuální odhad, míra nezaměstnanosti zůstala meziměsíčně stabilní na úrovni 4,9 %. Ekonomové predikovali růst na 5,0 %. Tato data prozatím nelze jednoznačně interpretovat, nicméně odborníci varují, že míra nezaměstnanosti v následujících týdnech ještě pravděpodobně vzroste.

Akcie Sun Micro, přestože společnost před otevřením trhu varovala, zpevnily o více než 6 %. Sun Micro za běžné fiskální první čtvrtletí očekává čistou ztrátu v rozmezí 5-7 centů na akcii v porovnání s očekávanou ztrátou 4 centy na akcii, rovněž tržby budou oproti očekávání 3,4 mld. USD nižší - 2,7-2,9 mld. USD. Dle managementu jsou hlavní příčinnou tohoto varování události z 11. září, jejichž vliv se neomezí pouze na dané čtvrtletí. Dosažení zisku Sun plánuje až na fiskálně čtvrté čtvrtletí roku 2002 (4Q02 končí k červnu 2002). Firma taktéž připravuje propouštění 9 % zaměstnanců. Mimo akcií Sun Micro rostly i ceny ostatních tahounů internetu - Cisco Systems, Oracle a EMC.

O 4,5 % poklesla cena akcií firmy AMD, jenž v pátek podruhé v relativně krátkém období zvýšila odhad poklesu tržeb a zisku za 3Q01. Tento výrobce mikroprocesorů uvedl, že tržby v 3Q01 meziměsíčně poklesnou zhruba o 22 % (dříve vedení uvedlo 15 %), přičemž důvodem výrazného poklesu tržeb je cenová válka Intelu a tedy i nižší prodejní ceny procesorů, což povede ke ztrátě 26-31 centů na akcii (konsensus byl doposud ztráta 12 centů na akcii).

Ratingová agentura Moody´s Investors Services snížila výrobci optických vláken a kabelů společnosti Corning krátkodobý rating z Prime-1 na Prime-2 a rating prioritního dluhu z A2 na A3, dlouhodobý rating A3 je prozatím revidován. Moody´s k tomuto kroku přistoupila z důvodu klesající ziskovosti firmy a schopnosti generovat hotovost. Moody´s se rovněž obává prodloužení doby trvání poklesu poptávky po síťových optických produktech.

Futures na akciové indexy po zahájení bombardování cílů v Afghánistánu poklesly, takže očekáváme, že americký akciový trh, včetně evropských, dnes otevře níže. Akciový trh bude v nejbližších dnech pod silným vlivem dvou skupin informací - komentářů a výhledů firem na 1-2 čtvrtletí při oznamování čtvrtletních výsledků firem na straně jedné, a zpráv o pokračují vojenské operaci v oblasti Středního Východu na straně druhé.

Evropa

Evropské burzy dnes ráno dle očekávání otevřely níže. Mezi slabými skupinami titulů jsou technologie, banky, pojišťovny, média a automobilky. V důsledku růstu cen ropy po zahájení vojenského útoku na cíle v Afghánistánu se naopak daří těžařským společnostem - posilují Royal Dutch a BP.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:28  US indexy mírně rostly, zásadní dnes budou výsledky inflace Research (Česká spořitelna)
Pá   9:08  LVMH: Odsun penze zakladatele B. Arnaulta Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688