TNBiz (TN.cz)
Finance  |  05.12.2011 19:15:05

Loterijní kartu drží v ruce Senát, shodla se po dvou hodinách vládní koalice

PRAHA (MEDIAFAX) - Dvouhodinové koaliční jednání skončilo prohlášením, že nápravu chyb v danění hazardu má v rukou Senát a bude na sněmovně, zda se je rozhodne akceptovat. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tak měl v pondělí aspoň slíbit poslanci Michalu Babákovi (VV), že přestane s narážkami na jeho pitomost.

"Těžko se dohadovat o společném postupu, když je na řadě Senát. Spíše jsme tak spekulovali o tom, na čem se může Senát usnést nebo neusnést a jak v takovém případě na to reagovat. Nicméně nelze hovořit o nějaké pevné dohodě nebo nějakém pevném postupu," shrnul výsledek jednání Kalousek.

"V zásadě jsme chtěli vědět, jak vypadají jednání jednotlivých stran v Senátu. Všichni tam jednáme, Věci veřejné také. Pan ministr financí tam jedná s pověřením vlády za ni," uvedl šéf VV Radek John. "Informace jsou stejné, jako máme my od senátorů. To znamená, že oni napraví tu pekelnou chybu, kdy nebyl načtený poplatek 20 tisíc korun za 'bednu', což je 2,5 miliardy do státního rozpočtu," dodal John.

Při sněmovním projednávání daňové reformy, která obsahuje i pasáže týkající se změn v danění loterií, přišli zákonodárci také s dalšími nechtěnými úpravami. Například takovou, že o třetině peněz vybraných z loterijního byznysu mají dál rozhodovat samy hazardní společnosti. Vládní koalice se přitom opakovaně ujistila o tom, že nic podobného nedopustí.

Změnu, která zachovává loteriím možnost rozhodovat aspoň o části peněz, přinesl návrh poslanců Babáka a Pavla Svobody (ODS). Právě poslanec VV si za to od Kalouska měl vyslechnout opakovanou kritiku. "Víte, kolikrát já jsem mu řekl, že je pitomec? Před jednáním, při jednání. Asi 30krát," řekl ministr financí agentuře Mediafax. Dodal však: "Dneska jsem mu ale slíbil, že už mu tak neřeknu."

Babák Kalouskova slova ale ostře odmítl. "Nic takového nezaznělo, je to lež. Čekám, že by mi pan ministr řekl něco takového do očí a ne novinářům někde za rohem," uvedl pro agenturu Mediafax poslanec VV, aby k jednání K9 ještě doplnil: "V žádné osobní úrovni tam nic takového nebylo, jednali jsme na věcné úrovni. Nechápu pana ministra, proč se musel snížit k takovým prohlášením."

Koalice se měla dohodnout na tom, jak zabránit přerozdělování peněz hazardními firmami a zajistit přitom peníze i pro český sport. Předseda VV John přitom zmínil, že nutnost zajistit peníze pro sport cítí i senátoři.

Změny související s hazardem má ve čtvrtek projednat Senát ovládaný sociálními demokraty. Vtělení úprav do předlohy je tak v režii ČSSD, sněmovna může jen odsouhlasit původní nebo pozměněný návrh.

O svolání K9 k problematice hazardu požádaly na konci listopadu vládní Věci veřejné.

Záložní řešení pro poplatky za hazardní automaty přineslo jednání rozpočtového výboru. Ten navrhl příslušné ustanovení doplnit do projednávané novely zákona o místních poplatcích, kde úpravu načetl poslanec Vlastimil Vilímec (ODS). Podle něj by měl být hazardní poplatek "za bednu" od tisíce do 5000 korun za každé tři započaté měsíce.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688