TNBiz (TN.cz)
Finance  |  29.11.2011 10:05:05

S&P by mohla snížit výhled ratingu Francie do 10 dní

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Ratingová agentura Standard & Poor's by mohla zhoršit výhled úvěrového hodnocení Francie na negativní během příštích deseti dnů. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na francouzský list La Tribune.

Francie má nyní rating na nejvyšší úrovni AAA. List La Tribune přitom citoval diplomatické zdroje, podle kterých je nejlepší ratingové hodnocení pro Francii ohroženo.

Mluvčí agentury Standard & Poor's v Paříží na informace listu reagoval pouze prohlášením, že jeho společnost nekomentuje fámy. Informace listu La Tribune nechtěl komentovat ani mluvčí melbournské pobočky Standard & Poor's. Pokud by ale byly informace listu pravdivé, znamenalo by to, že Francie přijde o nejlepší úvěrové hodnocení v řádu několika týdnů.

"Mohlo by se to stát do týdne, možná do 10 dní," odpověděl zdroj z diplomatických kruhů listu La Tribune na otázku týkající se změny výhledu ratingu. Podle tohoto ekonomického a finančního deníku již chtěla Standard & Poor's oznámit zhoršení výhledu ratingu Francie již v pátek ale z neznámých důvodů to odložila. V pátek přitom oznámila zhoršení ratingu Belgie z úrovně AA+ na AA,

Podle francouzského ministra financí Francoise Baroina by se ale neměl svět nyní soustředit pouze na Francii, protože dluhová krize postihuje celou eurozónu. "Týká se to všech, nejen Francie. Jde o všechny země eurozóny," řekl Baroin ve vysílání rozhlasové stanice France Info. "Francie není ostrov, ani není ekonomiky odříznuta od světa. Velkou částí své ekonomické aktivity je závislá na různých částech eurozóny," uvedl Baroin.

Francie má dosud u Standard & Poor's výhled ratingu na úrovni "stabilní", nicméně již několik měsíců se hovoří o tom, že jedna nebo dvě ratingové agentury by mohly otřást francouzská vládou, která by se musela po případném zhoršení ratingu potýkat s výrazným růstem nákladů na udržení státního dluhu.

Prezident Nicolas Sarkozy, který se bude v dubnu ucházet o znovuzvolení, prohlásil, že udělá co je v jeho silách, aby ubránil úvěrové hodnocení Francie na úrovni AAA.

Sama agentura Standard & Poor's již 10. listopadu omylem zveřejnila snížení ratingu Francie, což vyděsilo investory, kteří jsou nervózní z vývoje evropské dluhové krize.

Minulý týden uvedla agentura Fitch, že úroveň francouzského zadlužení a deficitu rozpočtu je stále hodnocen známkou AAA, ale že druhá největší ekonomika eurozóny bude mít jen omezený prostor pro absorbování případných šoků bez toho, aniž by toto hodnocení neohrozila.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688