TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  24.11.2011 11:50:05

Německé banky žádají prodloužení termínu pro zvýšení kapitálové přiměřenosti

FRANKFURT (MEDIAFAX) - Německé banky požádaly Evropský úřad pro bankovnictví (EBA) o prodloužení termínu pro předložení plánu pro zvýšení kapitálové přiměřenosti až do 13. ledna příštího roku. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na německou bankovní asociaci.

Banky měly původně předložit plány na zvýšení kapitálové přiměřenosti do letošních Vánoc. Tento termín by jim měl určit EBA ještě do konce tohoto měsíce, nicméně spory mezi evropskými bankovními regulačními orgány týkající se standardů, které budou muset banky plnit, včetně definice kapitálové přiměřenost, ohrožují řádné zvládnutí celého procesu.

"Některé banky určitě zjistí, že je velmi složité, ne-li nemožné, splnit předpokládaný termín," uvedl Německý výbor bankovního průmyslu. "Vzhledem k rozsahu a povaze takových kapitálových plánů bude jejich sestavení vyžadovat podstatné zapojení i vlastníků bank a akcionářů," uvedl výbor, který sdružuje německé veřejné, soukromé i družstevní finanční ústavy.

Mluvčí EBA zatím nepotvrdil, že by orgán dopis od německých bank dostal. EBA stále počítá s tím, že zprávu o kapitálových potřebách bankovního sektoru zveřejní do konce listopadu a očekává, že plány na zvýšení kapitálové přiměřenosti dostane od bank do konce tohoto roku.

Už nyní přitom 13 německých bank pod dohledem EBA vypočítává, o kolik budou muset zvýšit vlastní kapitál a to aniž jsou známy detaily požadavků EBA.

Podle několika zdrojů agentury Reuters blízkých Commerzbank bude jen tato banka potřebovat zvýšit kapitál o přibližně pět miliard eur, aby splnila přísnější požadavky EBA. Ještě před pár týdny se přitom počítalo s tím, že banka bude potřebovat jen 2,9 miliardy eur.

Otázky kapitálové přiměřenosti přitom pro evropskou ekonomiku podle agentury Reuters rozhodně nejsou jen akademické. EBA chce zvýšit kapitálovou přiměřenost bank na devět procent do poloviny příštího roku. Regulační orgány však nechtějí, aby toho banky dosáhly snižováním objemu půjček, což by poškodilo celou ekonomiku, která má už tak dost problémů kvůli evropské dluhové krizi.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688