Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  24.11.2011 09:21:14

Zisk Raiffeisen Bank Int. za 9M11 přesáhl 1 mld.EUR

Zisk před zdaněním vzrostl o 3,5% na 1,032 miliardy eur.Konsolidovaný zisk klesl o 4,8 % na 745 milionů eur. Tvorba opravných položek se snížila o 14,4 % na 782 milionů eur, podíl nesplácených úvěrů poklesl o 0,6 procentního bodu na 8,4 %. Ukazatel Core Tier 1 dosáhl 7,9 %. Kroky přijaté ke splnění kapitálových požadavků evropských regulátorů povedou ke zvýšení kapitálu
 o 2,5 až 3,6 miliardy eur.

Raiffeisen  Bank International AG (RBI) vykázala do září letošního roku konsolidovaný zisk ve výši 745 milionů eur, což představuje meziroční pokles o 4,8 procenta. Zisk před zdaněním vzrostl
o 3,5 procenta na 1,032 miliardy eur. Kvůli vyšší daňové zátěži klesl zisk po zdanění o více než
10 procent na 760 milionů eur. Výnos na akcii tak klesl o 6 procent na 3,06 eura.

„Na pozadí velmi zhoršeného ekonomického prostředí a pokračující krizi jihoevropských států eurozóny jsme ve třetím čtvrtletí dosáhli výsledků hodných respektu,“ uvedl k tomu generální ředitel RBI Herbert Stepic.

Tvorba opravných položek meziročně poklesla o 14 % na 782 milionů eur. Na většině trhů přitom došlo k poměrně výrazným poklesům, naopak v Maďarsku se tvorba opravných položek meziročně zdvojnásobila na 373 milionů eur. Podíl nesplácených úvěrů pak klesl na 8,4 procenta.

Celkové náklady skupiny vzrostly o 6 procent na 2,287 miliardy eur a poměrový ukazatel C/I se tak zvýšil na 55,8 procenta. Náklady na zaměstnance přitom vzrostly o 8 procent, RBI ke konci září zaměstnávala 60.006 pracovníků, tedy o 963 více než před rokem. Klienty přitom skupina obsluhovala na 2933 pobočkách, což je o 31 méně než před rokem. K největším poklesům došlo na Ukrajině, v Srbsku a Rusku, naopak významně se rozšířila pobočková síť v České republice, kde bylo otevřeno 18 nových poboček.

Aktiva RBI meziročně narostla o 13 procent na 148,4 miliardy eur, nejvíce přitom vzrostly vklady klientů  (o 11, 3 miliardy eur).

Kapitál podle ukazatele Tier 1 dosáhl ke konci září 8,7 %, Core Tier 1 pak činil 7,9 %. Evropští regulátoři přitom určili, že výše kapitálu Core Tier 1 pro celou skupinu RZB (jejíž je RBI největší součástí) musí dosáhnout k polovině příštího roku 9%. RZB proto očekává, že bude muset svůj kapitál posílit o zhruba 2,5 miliardy eur. RZB a RBI proto už začala podnikat celou řadu kroků, které by měly vést k posílení kapitálu o 2,5 až 3,6 miliardy eur.

V samotném třetím čtvrtletí dosáhl konsolidovaný zisk 130 milionů eur, meziroční pokles byl způsoben především ztrátou v Maďarsku ve výši 152 milionů eur. Tvorba opravných položek ve třetím čtvrtletí dosáhla 377 milionů eur (meziročně o 23 procent více), z čehož 258 milionů připadá pouze na Maďarsko.

RBI nadále nemění svůj střednědobý cíl návratnosti kapitálu ve výši 15%. Současný nejistý vývoj neumožňuje přesně určit, jestli už bylo dosaženo vrcholu u nesplácených úvěrů. Další očekávané zpomalení ekonomiky však může vést k dalšímu nárůstu tvorby opravných položek.

Tomáš Kofroň

Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688