Vánoční výzdoba a zdobení – adventní věnce a vánoční stromky

Vánočně ozdobit můžeme vše, i vchodové dveře

Vánoční  výzdoba skýtá mnoho možností. Začínáme připravovat adventní věnce, postupně vánočně nazdobíme celý byt a ráno na Štědrý den zdobíme vánoční stromek. Vánočně ozdobit můžeme vše, i vchodové dveře. Také je pěkné vánočně upravit a prostřít stůl a to nejen na sváteční štědrovečerní večeři.

 Adventní věnce
Vánoční výzdoba může začít adventními věnci – ty mohou být upevněné na vchodové dveře, nebo položené na stůl. Stolní adventní věnce se zhotovují se čtyřmi svíčkami, pro zapálení jedné z nich každou adventní neděli. Adventní věnec se zpravidla vytváří z jehličnatých větví, ozdoben může být červenými i jinak barevnými stuhami a dalšími ozdobnými prvky. Svíčky se používají různé barvy a rozličných velikostí.

Zdobení vánočního stromku
Možnosti zdobení vánočních stromků jsou různorodé. Klasika, kterou známe z českých domácností jsou foukané a velmi křehké skleněné ozdoby různých tvarů a barev. Ty se pak doplňují bílými, stříbrnými, nebo zlatými řetězy. Dalšími možností je zdobení z přírodních materiálů. Pečené jedlé perníčky, figurky ze slámy a kukuřičného šustí, sušené plody. Celou samostatnou kategorií zdobení je osvětlení. Již málokdo k osvícení vánočního stromku používá otevřený oheň a skutečné svíčky. Používají se bezpečné světelné řetězy většinou s malými LED diodami, nejrůznějších tvarů, kompozic a barev.

Další výzdoba
Dále můžeme vánočně vyzdobit okna. Na okna se nalepují šablony s motivy Vánoc – sněhovými vločkami, sněhuláky, hvězdami a mnoha dalšími vánočními atributy. Šablony si ti zručnější mohou udělat sami, ostatní si je mohou ve velkém výběru zakoupit. Nepříliš náročné, ale zajímavé a voňavé jsou vánoční dekorace - perníčky, které naaranžujeme na mísy, nebo je pověsíme. Pověsit můžeme i pomeranče propíchané hřebíčkem a zavěšené na mašli. Zavěšujeme i malé i větší věnečky ze šišek, šípků, proutí. Způsobů, jak vánočně vyzdobit domácnost je mnoho, záleží na vkusu, času a finančních možnostech.

Inspirace na vánoční výzdobu je všude kolem nás – v časopisech, na internetu, poradit mohou maminky, babičky i sousedky. Nemusíme mít vyzdobenou domácnost podle letošních vánočních trendů z katalogu, důležitá je atmosféra a pohoda, která se koupit nedá.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry