TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.11.2011 14:10:11

Financial Times: ČR se nepodařilo vymýtit korupci, investice jsou v ohrožení

VARŠAVA/PRAHA (MEDIAFAX) - České republice se nepodařilo vymýtit korupci a ta v Česku ohrožuje investice v době, kdy tempo ekonomického růstu zpomaluje. Informoval o tom v úterý britský list Financial Times (FT).

List připomíná kauzu exministra průmyslu Martina Kocourka, který se stal v listopadu už třetím politikem opouštějícím středo-pravou vládu premiéra Petra Nečase v její 17měsíční historii. Kocourek nedávno odstoupil kvůli skandálu s „odkloněnými“ šestnácti milióny na účtu své matky. Ten kauzu vysvětloval "odklonem" peněz před rozvodem od manželky.

Financial Times si všímá Česka jako země, kde Nečasův vládní kabinet hlásá právě boj s korupcí jako jednu ze svých hlavních priorit. Podle FT má ale tato vládní kampaň ve skutečnosti jen velmi malý účinek na odstraňování korupce v Česku.

"Náklady se staly obrovské, a to je odstrašující pro investice," uvedl pro Financial Times podnikatel Zdeněk Bakala, zakládající partner soukromé investiční skupiny BXR Group s majetkem více než šest miliard dolarů. "Snižujeme naši expozici v České republice a jeden z důvodů, proč tak činíme, je, že se stalo téměř nemožné tady podnikat," vysvětlil listu Bakala.

Takové postoje jsou podle Financial Times špatné zprávy v době, kdy Evropská komise předpovídá, že hospodářský růst v příštím roce v České republice zpomalí na 0,7 procenta, protože tato malá a otevřená ekonomika pocítí dopady krize v západní Evropě.

"Veřejnost už má naprosto dost všech těchto příběhů, není týden, kdy by se neobjevil nový příběh korupce," řekl pro FT Jan Jireš, politický analytik české soukromé univerzity CEVRO Institut.

Bakala má podle deníku s korupcí v Česku osobní zkušenosti: "S korupcí se v Česku člověk setká všude - od získání stavebního povolení až po jednání s regulátorem."

Financial Times připomněly i poslední výroky dalšího vlivného českého podnikatele Andreje Babiše, který o Česku mluví jako o nefungujícím státě zamořeném korupcí. Podle FT už česká společnost přestává věřit, že se vládě zaštítěné protikorupčními hesly podaří s tímto neduhem opravdu něco udělat.

Kořeny masové korupce vidí Financial Times v událostech ze začátku devadesátých let, kdy se na kuponové privatizaci nelegálním způsobem obohatili podnikatelé.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688