Akcie v ČR  |  30.12.2011 15:30:43

České akcie: jaký experti předpokládali dlouhodobý výhled a jak to dopadlo / Vyhodnocení BIG EXPERT - akcie

V projektu BIG EXPERT odhadujeme vývoj spadových titulů a po uplynutí období odhadů, které je jeden měsíc pro krátkodobé odhady a šest měsíců pro dlouhodobé odhady, hodnotíme, jak byly odhady přesné. Výjimečnost tohoto projektu spočívá právě v tom, že po uplynutí této doby zveřejňujeme vyhodnocení, jak se odhady analytiků shodovaly se skutečností. Nyní se tedy podívejme, jak úspěšné byly odhady expertů.

Na konci roku je správný čas na shrnutí a pohledy na minulost, podívejme se především na dlouhodobé odhady. Většina spadových titulů, které jsme sledovali, dosáhla za rok 2010 na kladný výsledek, výjimku tvořily ECM, CETV, ČEZ, TELEFÓNICA O2 a FORTUNA, která vstoupila do obchodování až v říjnu a do konce roku se propadla o -2,16 %, ale s celoročně obchodovanými tituly ji do tabulky řadit nebudeme. Index PX za tu dobu meziročně vzrostl o deset procent.

Dlouhodobé odhady z konce roku nicméně směřují do pololetí 2011 a srovnání jejich výkonosti za celé toto období můžete vidět v tabulce. Tituly jsou v pořadí výkonnosti minulého vyhodnocení, na které se můžete podívat v tomto článku. Do červených čísel se tedy přesunul VIG a naopak k zeleným se přidala TELEFÓNICA. Index PX si za toto období udržel desetiprocentní růst (+9,67 %).

Titul

Hodnota z
30.12.2009

Hodnota z
30.6.2011

Změna
%

AAA

13.5

24.34

+80,29

UNIPETROL

139.5

173.3

+24,22

ERSTE GROUP BANK

698.5

859.2

+23,00

PHILIP MORRIS ČR

8796

9700

+16.41

KOMERČNÍ BANKA

3929

4090

+4.09

ORCO

170.34

197.41

+15.89

VIG

942

905.0

-3.92

PEGAS NONWOVENS

444.5

471

+5.96

ECM

307.5

33.7

-89.04

CETV

446.9

336.0

-24.81

ČEZ

864

863.0

-0.11

TELEFÓNICA O2 C.R.

418

436.5

+4.42

Na výkonnost ostatních cenných papírů ve vámi zvoleném období se můžete podívat ZDE


Můžeme se podívat, co o některých titulech psali naši experti – vybrali jsme ČEZ, který je nejobchodovanějším titulem pražské burzy, ORCO, od kterého se nic dobrého nečekalo a přesto opět zakončilo sledované období v zeleném, a také NWR.

Vyhodnocení dlouhodobých odhadů za rok 2010
Pořadí Společnost / Expert
1.

Generali PPF Asset Management,
správce fondů ČP INVEST inv. spol.
Patrik Hudec

2.

FINANCE Zlín
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček

3.

LUTHERUS
Roman Skalický, Přemysl Nevlud

V březnu Přemysl Nevlud ze společnosti LUTHERUS upozornil: "Rostoucí potenciál ČEZ se vyčerpal. ČEZ, výkladní skříň pražské burzy, nabídl investorům ve své době skutečně zajímavý investiční příběh. Akcie stála v minulosti okolo 80 . Akvizice distribučních společností, expanze do zahraničí, dostavba Temelína, rostoucí ceny elektřiny aj. přilákaly velké množství investorů. V maximech dosahovala cena přes 1400 . V současné době ČEZ změnil svůj investiční příběh na energetickou společnost evropského typu, kdy za cenu snižování nákladů vyplácí svým majitelům pravidelnou, relativně stabilní dividendu."

Michal Chrvala ze společnosti Active Capital navázal: "Jednoznačným vítězem pražské burzy jsou akcie společnosti ČEZ. A to především díky skokovému posílení elektrické energie v návaznosti na rozhodnutí Německa o odstavení vybraných jaderných bloků. Domnívám se, že evropská reakce na obavy z jaderného nebezpečí v návaznosti na situaci v japonské Fukušimě je dosti přehnaná a spíše populistická. Rovněž akcie NWR jsou tlačeny výše díky rostoucím cenám uhlí v obavách o vývoj v Japonsku. U obou titulů vyvstává otázka, co se bude dít, až odezní „jaderné obavy.“ Myslím si, že obě akcie budou v krátkém horizontu atakovat svá nedávná maxima. Ale celoroční vývoj bude striktně limitován pohybem v koridoru u akcií ČEZ 820–880 a u NWR 250–290 ."

Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management na téma ČEZ uvedl: "ČEZ se definitivně odpoutal od 800korunové hranice a dostal se na dohled 900 . Za pozitivním vývojem v posledních dnech stojí především rozhodnutí o dočasném odstavení nejstarších německých atomových elektráren, což okamžitě katapultovalo vzhůru cenu elektřiny. Příležitosti na trhu se chopil právě ČEZ a navýšil prodej své produkce. Navíc průběh volebNěmecku, který výrazně posílil pozici zelených na úkor vládnoucí pravice, dále oslabil postavení jádra i v delším horizontu. A tak minimálně do doby, než německý spotřebitel obdrží první faktury s doplatky za odebranou elektřinu, bude ČEZ z tohoto vývoje profitovat. Do toho přišly i další pozitivní zprávy. Po delší době cílovka zase nad 1000 Kč (z dílny Deutsche Bank), uvažovaná daňová reforma, která by mohla vstoupit v platnost od roku 2013 a umožní ponížit daň z příjmu o sraženou daň z dividendy za předchozí rok zůstávající v ČR. V případě ČEZ to znamená úsporu více než 3 mld. korun. Přestože se tím vyřeší tolik vytýkané dvojí zdanění, zrušení daně namísto složitějšího daňového odečtu by ale přeci jen bylo asi praktičtější. Úspěch Lotyšska u evropského soudu ve sporu o emisní povolenky zvyšuje šance také českým podnikům v čele právě s ČEZ. Ve hře jsou přitom desítky miliard korun."

V květnu se ČEZ dostal blízko maxima a Michal Znojil z J&T BANKY napsal: "Asi nejočekávanější informací tohoto týdne především tuzemských investorů byly úterní výsledky společnosti ČEZ za první čtvrtletí 2011. Zveřejněná čísla jak na úrovni tržeb, čistého zisku tak provozního zisku překonaly odhady trhu a nenechaly nikoho na pochybách, jakým směrem se budou akcie ČEZ dále ubírat. Prezentovaná čísla mě utvrdila v pozitivním výhledu pro akcie ČEZ a nezbývá než dodat, že tento titul by měl být základním stavebním kamenem každého seriózního investora."    

Vývoj kolem jaderné energetiky se po událostech ve Fukušimě a přehodnocování postoje v této problematice se do dění kolem akcií ČEZ promítal dlouhodobě, jak také v květnu uvedl Michal Chrvala z Active Capital: "Výsledky německéhojaderného auditu“ mohou mít negativní vliv na akcie společnosti ČEZ. Proto bych nesdílel přílišný optimismus analytických doporučení a spíše bych opustil tento titul s očekáváním podividendového dění a možné změny rétoriky Německa ohledně jaderné energie. Férovou cenou pro opětovný vstup do akcií ČEZ vidím kolem 860 korun." a na konci června dodal:
"Pokles cen elektrické energie na světových trzích poslal akcie ČEZu až k rezistentní hodnotě 850 korun za akcii. Rovněž snížené doporučení ze strany UBS na 910 a hodnocením „neutral „ jen dokresluje spíše defenzivní charakter ČEZ a celkově spíše negativní pohled na evropské energetické akcie. Po zbytek roku bych u akcií společnosti ČEZ očekával spíše swingový pohyb mezi 850 a 890 korunami."

Trochu pikantní událost se ČEZ přihodila v srpnu, jak napsal Patrik Hudec: "Energetická společnost ČEZ... nuceně s jednodenním předstihem proti původnímu plánu zveřejnila své kvartální výsledky poté, co jí čísla unikla a uveřejnila je agentura Reuters. Zisk poklesl více, než analytici očekávali, když se do hospodaření negativně promítla darovací daň na emisní povolenky a mírně nižší spotřeba a výroba elektrické energie v tuzemsku."

Přehled výběrů z komentářů k ČEZ uzavřeme listopadovou poznámkou Karla Kabelky z GRANT CAPITAL: Dnes už zapadlá hvězda domácího trhu – ČEZ – se zmítá v pásmu 700 – 770 korun. Klesající tržby a zisk z tohoto titulu nedělají žádné velké terno. Ovšem konzervativní investoři chtějící dividendu rozhodně nešlápnou vedle při nákupu tohoto titulu kolem 730 korun."

Názor, že ČEZ už má za sebou své dny razantního růstu a přesunula se do kategorie "defenzivní dividendový titul" ostatně zazněl častěji a má své opodstatnění.

Jako zajímavý a pro investory s pevnými nervy můžeme hodnotit vývoj ORCO, která skončila opět v zelených číslech. Experti se jí v komentářích příliš nevěnovali, ale pojďme se podívat, jak ji případně hodnotili: Zajímavějších korporátních zpráv se dočkali také akcionáři Orco Property Group. Developerovi se totiž podařilo prodat v Rusku své projekty, na což titul reagoval růstem." napsal v říjnu Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management.  

V listopadovém komentáři poznamenal Karel Kabelka z GRANT CAPITAL: "Zbytek českého akciového pole (AAA Auto, Fortuna, Orco, Unipetrol, VIG a s krátkou pauzou po hospodářských výsledcích i Kit digital) svým denně zobchodovaným objemem prakticky nedávají žádnou šanci na jakýkoliv výdělek."

Experti tento titul doporučují opravdu jen ke spekulativním nákupům s vyšším rizikem.

Čtvrtletní vyhodnocení
Krátkodobé odhady
za třetí čtvrtletí 2011
Dlouhodobé odhady
za první čtvrtletí 2011
Pořadí Expert / Společnost Pořadí Expert / Společnost
1.
Michal Znojil , J&T BANKA
1.
Přemysl Nevlud, LUTHERUS
2.
Přemysl Nevlud, LUTHERUS
2.
Patrik , Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST
3.
Patrik Hudec, Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST
3.
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín

Ještě se podívejme na akcie NWR: v dubnu poznamenal Přemysl Nevlud ze společnosti LUTHERUS, že "plánovaná privatizace uhelných společností v Polsku se může silně negativně podepsat na akciích NWR".

Michal Chrvala z Active Capital v květnu napsal: "Společnost NWR... reportovala své hospodářské výsledky za první kvartál. Ačkoliv zveřejněná čísla výrazně zaostala za očekáváním trhu na všech úrovních, následný konferenční hovor vlil vlnu optimismu do investorských žil. Potvrzení celoročního výhledu v kombinaci se zařazením akcií NWR do prestižního indexu FTSE již během června je jednoznačným signálem k nákupu s cílovou cenou kolem 340 korun za akcii." 

Na začátku června napsali Zuzana Virglerová a Milan Nedbálek ze společnosti FINANCE Zlín: „Medvědí tlapa tvrdě dopadla na akcie NWR, kdy tyto akcie za poslední týden ztratily více než 5 procent.
NWR bylo v posledních dnech negativně ovlivněno spekulacemi o prodeji 6procentního podílu akcií hlavního vlastníka, společnosti BXR Mining, prostřednictvím burzy. Na optimismu nepřidává ani plánované IPO polského konkurenta JSW, kdy může docházet k uvolňování prostředků z NWR pro investice do JSW. Na straně pozitiv stojí možné zařazení akcií NWR do indexu FTSE 250, o kterém má být rozhodnuto již 8. června 2011.
Nejbližším možným katalyzátorem růstu by mohl být termín zveřejnění cen uhlí na třetí kvartál v polovině července a očekávané výsledky zveřejněné na konci srpna. Hospodářské výsledky by mohly, díky vyšším prodejním cenám uhlí ve druhém kvartále, pozitivně překvapit."

Ale už na konci června psal Michal Chrvala z Active Capital o titulu optimističtěji: "Akcie NWR konečně nalezly po několika týdenním poklesu své dno a dá se předpokládat, že nealokované prostředky z polského IPO JSW se budou vracet do NWR. Rozhodně je vidět, že zájem o uhelné společnosti z regionu CEE dále přetrvává a cena NWR by se mohla v brzké době opět rozběhnout k 300 korunám."

Titulu se nicméně přes zařazení do FTSE příliš nedařilo a pokračoval v poklesu. Na konci září Karel Kabelka z GRANT CAPITAL napsal: "Obrovským nezájmem trpí akcie NWR. A to i přesto, že ze střednědobého výhledu se jedná o velmi atraktivní ceny (na úrovni 135 ). Domnívám se, že mnoho, zejména domácích investorů nemůže přenést přes srdce pád akcií z 295 až na 120 a titulu nedůvěřují. To se však může ukázat jako velká chyba. Současné ceny totiž řadí akcie NWR mezi jedny z nejlevnějších a neatraktivnějších akcií těžařského sektoru v regionu CEE."

V listopadu byly zveřejněny výsledky za třetí čtvrtletí: "Výsledky jako takové naplnily tržní očekávání, avšak zklamala projekce zisku. Navzdory tomu se jeví akcie společnosti NWR jako podhodnocené, ale zatím chybí výraznější impuls, který by je opět posunul alespoň nad 150korunovou hranici." uvedl Michal Chrvala.

Naivním přáním výraznějšího impulsu, který by posunul výše objem obchodů a počet titulů a zvýšil tak zájem investorů o pražskou burzu, můžeme texto text uzavřít. Nashledanou v druhém lednovém týdnu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688