TNBiz (TN.cz)
Finance  |  15.11.2011 05:25:05

PRÁVO: Skandální zdanění hazardu se pokusí zvrátit Senát

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci se pod veřejným tlakem narychlo pokoušejí hasit skandál kvůli hazardu, jemuž při hlasování o daňové reformě minulý týden šla na ruku ODS, soc. dem., komunisté i část VV. Zachránit poslance od podezření, že za jejich hlasováním je korupce, má oranžový Senát. Informuje o tom úterní Právo.

Ten by schválený zákon změnil a Sněmovně vrátil k definitivnímu rozhodnutí v podobě, která by již nepobuřovala vstřícností k hazardu. První konzultace TOP 09 a soc. dem. již probíhají. Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík řekl Právu: „Jednáme se senátory, jestli mohou zákon opravit a vrátit v takové formě, abychom pro něj mohli zvednout ruku. V případě, že se to nepodaří, určitě podáme novelu,“ řekl Právu. Schvalování novely by však zabralo víc času a hrozilo by, že se nestihne její schválení před 1. lednem 2012.

Šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha už o změnách jednal minulý týden s poslancem TOP 09 Janem Farským. Za důležitou označil změnu, aby peníze nerozdělovaly hazardní firmy. „Senát připraví takový návrh, který bude průchodný ve Sněmovně,“ ujistil Vícha.

Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) v pondělí řekl Právu, že senátoři soc. dem. pozměňovací návrh připraví. „Měl by situaci řešit směrem k obcím a na druhou stranu by měl umožnit, aby peníze transparentním způsobem byly k dispozici i na sport,“ uvedl. Změnit v Senátu zdanění z hazardu doporučilo v pátek i nejužší vedení ČSSD. Přitom to byli i její poslanci, kteří k hazardu vstřícnou verzi pomohli protlačit. Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka to na sobotní konferenci strany označil za „hlasovací nehodu“.

„Co se týče možné nové úpravy, senátoři by v sobě museli najít sílu opravit pouze ten paskvil, který Sněmovna schválila v části loterijní daně,“ řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Pokud se však Senát pokusí posunout i účinnost zákona či zasáhnout do některých zásadních částí daňové reformy, kterou soc. dem, ostře kritizuje, je prý šance na nápravu u hazardu nulová.

Jak Právo napsalo již v sobotu, sněmovní verze loterijní firmy zbavila pro příští rok povinnosti platit místní poplatky za hazardní přístroje, odvádět daňové zálohy, zrušila limity sázek a ponechala hazardu právo rozdělovat miliardy přes vlastní nadace. Navíc hrozí, že stát a obce v roce 2012 z hazardu nedostanou ani korunu.

Petr Barták, bartak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688