TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  14.11.2011 21:05:05

Monti doufá, že zůstane premiérem do roku 2013

ŘÍM (MEDIAFAX) - Nový italský premiér Mario Monti v pondělí označil první den rozhovorů o vzniku nové vlády za konstruktivní. Vyjádřil naději, že se podaří vytvořit kabinet, který zemi dovede do řádných voleb v roce 2013, píše agentura AFP.

"Je jasné, že parlament může kdykoliv rozhodnout, že vláda nemá jeho důvěru," prohlásil Monti, jehož prezident Giorgio Napolitano pověřil co nejrychlejším sestavením kabinetu.

Upozornil však, že pokud by jeho vláda měla vést zemi jen omezenou dobu, snížila by se její důvěryhodnost. "Časový limit bych nepřijal," prohlásil.

Monti, přezdívaný pro své schopnosti "Super Mario", připustil, že Italy mohou v budoucnu kvůli utahování opasků čekat určité oběti. Zároveň požádal o trpělivost ze strany finančních trhů, než se mu podaří vládu sestavit.

"Nesnižuji významnost trhů, ale žijeme v demokracii a je potřeba určitý čas," uzavřel Monti po celodenním jednání s politickými lídry.

Monti se chystá složit úřednický (technokratický) kabinet, který by měl zachránit propadající se veřejné finance a zarazit rostoucí zadlužení státu. Jednání o složení vlády zahájil v pondělí. S programovým prohlášením předstoupí před parlament a bude usilovat o jeho důvěru.

Prošedivělý Mario Monti, osmašedesátiletý rektor věhlasné Bocconiho univerzity v Milánu, nebyl dosud členem žádné z italských vlád, nikdy nezastával volenou funkci. Působil pouze v evropské politice - jako unijní komisař pro hospodářskou soutěž a jako komisař pro vnitřní trh a služby.

Na vrchol politické kariéry ho vynesl pád Berlusconiho koaliční vlády, která v úterý ztratila většinu ve sněmovně při formálním hlasování o státním účtu za loňský rok.

Prezident už ve středu naznačil, že s Montim počítá jako s příštím premiérem. Jmenoval ho doživotním senátorem. V neděli od rána vyjednával se zástupci stran o jeho podpoře.

Výnosy z italských dluhopisů mezitím vystřelily na nejvyšší hodnoty v historii eura. Panují obavy, že šedesátimilionová Itálie, po Německu a Francii třetí největší ekonomika eurozóny, není schopna platit své dluhy a bude další obětí dluhové krize.

Italský dluh dosáhl 119 procent HDP. V eurech teď Itálie dluží 1,9 bilionu, to je v korunách 48 bilionů. Tento dluh v kombinaci s minimálním růstem HDP a vysokým úrokem dluhopisů označují někteří ekonomové za "smrtící koktejl".

Montiho podporuje levicová Demokratická strana a menší centristické strany. Podporu slíbil také Berlusconiho Lid svobody, avšak jeho vedení dalo najevo, že se rozhodne až podle vládního programu. Zástupci odštěpenecké Ligy severu dali najevo, že podpoří pouze "proreformní zákony".

Zdenek Gazur, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688