TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  10.11.2011 16:40:15

EK snížila odhad růstu HDP eurozóny na rok 2012 na 0,5%

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská komise (EK) ve své aktuální prognóze snížila odhad růstu ekonomiky eurozóny na příští rok na 0,5 procenta z dřívějších 1,8 procenta. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP.

Evropská komise navíc zhoršila odhad ekonomického růstu eurozóny pro letošní rok 1,5 procenta z dřívějších 1,6 procenta.

V roce 2013 pak EK předpokládá růst hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny o 1,3 procenta.

Výhled evropské ekonomiky se zhoršil. Prudce se snižující důvěra a zesílení finančních zmatků ovlivňují investice i poptávku, naléhavá fiskální konsolidace dopadá na domácí poptávku a oslabující globální ekonomického prostředí drží zpět vývozy,“ uvedla EK.

Za celý letošní rok pak má ekonomiky v celé Evropské unii podle aktuální prognózy EK růst o 1,6 procenta oproti dřívějšímu odhadu 1,8 procenta. V příštím roce ale zpomalí v EU na 0,6 procenta oproti na jaře odhadovanému růstu o 1,9 procenta.

„Aktualizovaná prognóza pro ekonomiku Evropské unie přiměřeně zohledňuje pokračující problémy se zastavením dluhové krize,“ uvedl pro agenturu Mediafax David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance. „Případné další zhoršení je přímo závislé na tom, jaké kroky se podaří uskutečnit a kdy. Přitom je třeba věnovat pozornost zejména čínské ekonomice. Ta podle nejnovějších zpráv zpomalila daleko rychleji, než se předpokládalo, což se na evropské ekonomice může opět výrazně projevit,“ upozornil ekonom.

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík současnou prognózu považuje za nadsazenou. „Stejně jako v případě České republiky můžeme počítat i s nulovým růstem mimo 0,7 procenta, měli bychom směrem dolů upravit i prognózu pro celou Evropu,“ naznačil.

„Tato prognóza podle mě ještě není definitivní,“ řekla Mediafaxu ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. „Propad evropské ekonomiky bude ještě pokračovat. Snižování odhadů růstu se odkrývá pozvolna nejspíš proto, že by se lidem těžko vysvětlovalo, jak mohlo dojít k takovému skoku.“

Podle Šichtařové Evropská komise nepřestává optimisticky předpokládat, že se dluhovou krizi Řecka a Itálie podaří vyřešit. „Domnívat se, že se věci vyvinou nejlepším možným způsobem, je neprozřetelné,“ shrnula Šichtařová. „Optimistický předpoklad totiž je, že se situace nebude dál zhoršovat.“

Evropská komise dále snížila například i odhad růstu slovenské ekonomiky, a to pro letošní rok na 2,9 procenta oproti dříve očekávanému růstu o 3,5 procenta. Příští rok pak slovenská ekonomika podle EK poroste o 1,1 procenta místo původně odhadovaných 4,4 procenta.

Například italská ekonomika by příští rok měla v podstatě stagnovat, když by měla růst jen o 0,1 procenta. Důvodem je především dluhová krize, s níž Itálie bojuje. Řecká ekonomika v letošním roce poklesne o 5,5 procenta, příští rok o 2,2 procenta a v roce 2013 se přehoupne k růstu o 0,3 procenta.

Evropská komise do své prognózy zaznamenala i odhady dluhu eurozóny a jednotlivých zemí. Dluh celé eurozóny podle EK letos dosáhne 88 procenta vůči HDP, v příštím roce by měl vzrůst na 90,4 procenta HDP a v roce 2013 dokonce na 90,9 procenta vůči hrubému domácímu produktu.

EK ale ve své zprávě doporučila ostražitost zejména v případě růstu zadlužení Francie. Právě francouzský dluh podle ní příští rok dosáhne 89,2 procenta HDP, a v roce 2013 pak 91,7 procenta HDP.

„Podle mého názoru jde revize výhledu Evropské unie správným směrem. Předchozí čísla byla až příliš optimistická ve světle zpráv přicházejících v posledních několika málo měsících a týdnech. Evropa a především eurozóna však v tuto chvíli stojí na rozcestí, které ji může nasměrovat i do dlouhé recese,“ sdělil agentuře Mediafax Petr Dufek, analytik ČSOB.

„Záležet bude především na tom, zda se podaří zvládnout kulminující dluhovou krizi nebo zda se bude EMU utápět v dlouhých polovičatých diskusích vedoucích k polovičatým řešením,“ doplnil.

Tomáš Králícek, Ondřej Fér, Denisa Křížová, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:21  Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:18  Pobyt koruny pod 25,20 EUR/CZK měl jepičí život ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Eurodolar lehce koriguje své předchozí ztráty ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688