Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  08.11.2011 14:29:44

Skupina Raiffeisenbank považuje bankovní sektor CEE regionu nadále za perspektivní

Skupina Raiffeisen vidí potenciál pro další růst bankovního sektoru střední a východní Evropy (CEE). V absolutních číslech jsou nejvíce perspektivními trhy Rusko a Polsko. Růst objemu úvěrů v regionu v roce 2010 a první polovině roku 2011 zrychlil. Žebříček 5 největších bankovních skupin regionu, sídlících v EU, zůstal beze změn.

Studie Raiffeisen Bank International a Raiffeisen Centrobank předpokládá, že navzdory určitému poklesu v nárůstu úvěrů ve srovnání s minulým desetiletím zůstává středně až dlouhodobý výhled pro bankovní sektor na trzích CEE příznivý. Tento odhad se týká zejména šesti trhů – Ruska, Polska, České republiky, Rumunska, Slovenska a Albánie -  které dohromady představují 80 procent všech bankovních aktiv v daném regionu.

Autoři výzkumu upozorňují také na skutečnost, že určitý vliv na vývoj bankovního sektoru v CEE bude mít dohoda uzavřená v souvislosti s dluhovou krize eurozóny. Dohoda by nepřímo mohla vést k poklesu úvěrové činnosti v regionu CEE během příštích 6 až 12 měsíců, neboť bankovní skupiny působící v regionu budou pociťovat značnou zátěž spojenou s restrukturalizací řeckého dluhu i opatřeními na rekapitalizaci bank.

V absolutních číslech představují Rusko a Polsko – které společně představují 60 procent bankovních aktiv v regionu CEE – největší příležitost k růstu v rámci budoucího vývoje bankovních trhů v tomto regionu. Tato skutečnost odráží absolutní velikost obou trhů i očekáváný udržitelný nominální roční růst v oblasti úvěrů a aktiv na úrovni dvojciferných hodnot v průběhu let 2011 až 2015, na které se předpověď vztahuje.

V roce 2010 se růst úvěrů v regionu CEE zrychlil, jak vyplývá ze souhrnných dat bankovních sektorů regionu a předních bank. UniCredit, Erste, RBI, Société Générale (SocGen) i Intesa Sanpaolo vykázaly nárůst úvěrů. Údaje za prvních šest měsíců roku 2011 naznačují pomalý růst úvěrové činnosti v regionu CEE. To obzvláště platí pro země, pro které byl rok 2010 velmi náročný  (např. Maďarsko, Slovinsko a Ukrajina). Za předpokladu, že stávající trendy v poskytování úvěrů se více či méně udrží, nárůst úvěrů při přepočtu na euro za celý rok 2011 by mohl dosáhnout zhruba 9,5 procenta v regionu střední Evropy, 7 procent v regionu jihovýchodní Evropy a zhruba 13 procent v regionu východní Evropy.

Studie rovněž konstatuje značné zlepšení odolnosti bankovního sektoru v regionu CEE. Toto zlepšení je především výsledkem stabilizace ekonomiky v roce 2010 a první polovině 2011. S ohledem na tyto okolnosti a opět rostoucí objemy úvěrů se nesplácené úvěry (NPL) nacházejí téměř na vrcholu nebo jej již překročily, a to ve všech předních bankách regionu CEE, což potvrzují i souhrnná data z bankovního sektoru.

Během roku 2010 a první poloviny roku 2011 nedošlo k žádným velkým změnám v postavení 5 největších (dle celkových aktiv) bankovních skupin z EU působících v regionu střední a východní Evropy: UniCredit nadále vedla, následována Erste, RBI, SocGen a KBC.

Zpráva o bankovním sektoru v regionu CEE je k dispozici na této adrese:

http://www.rbinternational.com/ceebankingreport2011

 

Jakub Puchalský

Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688