Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.11.2011 10:05:11

Komentáře k maloobchodu - lidé se bojí krize a přestávají nakupovat

Maloobchodní tržby se v září snížily o 0,5 procenta po růstu o 2,3 procenta v srpnu. Tentokrát výsledek neovlivnily kalendářní variace, letošní i loňské září měly stejný počet pracovních dní. Nepříznivé výsledky maloobchodu poskytují další evidenci slabé domácí poptávky. Dohromady s citelným zpomalením ekonomiky eurozóny a rizikem, že dluhová krize situaci ještě zhorší, jde o dost nevhodnou kombinaci. Česká ekonomika nemá oporu, o níž by se nyní mohla opřít (na rozdíl například od Polska, kde domácí poptávka nestrádá).

Pozitivně k vývoji maloobchodních tržeb stále přispívají prodeje automobilů, byť méně než v předchozím měsíci. Tržby z prodeje a oprav automobilů meziročně stouply o 2,4 procenta. Velmi dobře se stále daří prodejcům počítačů a mobilních telefonů, jejichž obrat ve srovnání s loňským rokem stoupl o 9,0 procenta. Mírně stouply také prodeje nábytku, elektrospotřebičů a dalšího vybavení domácností, zde se tržby zvýšily o 1,8 procenta. Naopak potravin, pohonných hmot, oblečení a léků se prodalo méně než loni v září.

Celkem ve 3. čtvrtletí maloobchod v meziročním srovnání stagnoval. V 1. čtvrtletí stoupl o 4,8 procenta, ve 2. kvartálu o 1,2 procenta. Tendence je tedy zřejmá a nejspíše se projeví také ve výdajích domácností na spotřebu, která je složkou HDP.

Stagnující domácí poptávka nevytváří tlak na růst cen a za inflací stojí především externí faktory (ceny komodit, regulované ceny). Měnová politika se tak může držet politiky velmi nízkých úrokových sazeb.

Po zbytek roku i v roce příštím počítáme s pokračující stagnací či mírným poklesem domácí spotřebitelské poptávky a maloobchodních tržeb. Není divu, při stagnujících mzdách, šetření ve vládním sektoru a prohlubující se dluhové krizi, která se může snadno změnit v katarzi, jsou lidé opatrní a utrácí opatrněji.


David Marek, Patria Finance


Růst maloobchodních tržeb byl v posledních měsících anemický. V září již maloobchodní tržby poklesly, a to jak meziročně o 0,5 %, tak na meziměsíční bázi o 0,6 %, což svědčí o přetrvávající slabé domácí poptávce. Podobná, ne-li horší je i situace v eurozóně. Maloobchodní tržby tam zaznamenaly prudký pokles a meziročně se snížily o 1,5 %.

 

Tento stav je dán zahraničními i domácími faktory. Eurozóna se potýká s dluhovou krizí, což má samozřejmě i dopad na domácí hospodářství. V ČR je nízký růst reálných mezd (v nepodnikatelském sektoru jsou záporné), stále vysoká nezaměstnanost a obecně strach obyvatelstva výrazněji utrácet. Danému stavu negativně přispívá i psychologický faktor. Média každý den přináší stále dokola se opakující zprávy o dluhových problémech v Řecku a potažmo v celé eurozóně. O víkendu navíc došlo ke schválení daňové reformy – od příštího roku bude zvednuta dolní sazba DPH na 14 %.

 

Je možno v následujících měsících očekávat zlepšení v nárůstu tržeb? Lze se domnívat, že nikoliv, pokud pomineme předvánoční čas. K nízké domácí poptávce se totiž přidává nárůst negativních zpráv ze států EU, který signalizuje pravděpodobný útlum tamního hospodářství. Tento nepříznivý vývoj je bohužel patrný i v případě našeho hlavního obchodního partnera - Německa. V horizontu následujícího půl roku lze očekávat stagnaci růstu maloobchodních tržeb.

 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA CZ



Poté, co se v srpnu situace v maloobchodních tržbách zlepšila, přišla opět špatná zpráva - tržby meziročně klesly o 0,5 %. Tentokrát nepomohly ani prodeje aut, které pravidelně k celkovému výsledku významně přispívaly. Bez započtení prodeje aut tržby padaly o 1,7 %.

Tržby za prodej aut se zvýšily o 2,4 %, a to hlavně díky prodeji ojetých vozů. Nových osobních aut se naopak prodalo o 2 % méně. Snížený zájem spotřebitelů o nákup aut dočasně nahradily firmy, které obnovovaly své vozové parky. Nahrávaly tomu velmi nízké ceny -v porovnání s předchozím rokem mohly firmy ušetřit desetitisíce. Poptávka se ale postupně vyčerpává a prodeje opět klesají.

Dlouhodobě se nedaří ani restauratérům a hospodským (-4 %). Od začátku roku 2008 se jejich tržby snižují v řádech procent. Jedinou výjimkou byl duben a květen tohoto roku, kdy se těsně přehouply přes laťku loňského roku (0,4 a 1,8 %). Trend zůstává sestupný: jíst v restauracích je pro Čechy stále zbytečný luxus, který si nemůžou dovolit a stravují se proto raději doma. Méně často vyrážejí i za zábavou do barů a hospod.

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688