Prezentace  |  07.11.2011 09:16:17

Čeští zákazníci můžou nakupovat skutečně kvalitní zboží

Ze všech stran se na nás valí informace o tom, jak nekvalitní výrobky nabízí regály českých obchodů, jak málo je v potravinách poctivých surovin a jak málo mají společného i značkové výrobky na českém trhu se stejně pojmenovanými a stejně balenými produkty nabízenými v obchodech na západ od našich hranic. Můžeme se tomuto přívalu nekvality bránit? Jistě, jen je potřeba najít způsob, jak vybrat z nabídky tu skutečně kvalitní zboží a říci obchodníkům: Dost! To nekvalitní už nechci. Asi nejlepším způsobem výběru kvalitního zboží jsou nezávislé značky kvality, v České republice sdružené ve vládním programu Česká kvalita.

Velice různorodá kvalita zboží na našem trhu je většinou vyčítána obchodníkům. Jenže to je jen polovina pravdy. Tou druhou polovinou je, že svým chováním nabízení nekvalitního zboží obchodníkům ulehčujeme, ba dokonce je k němu svádíme. „ Obchodníci nabízí takové zboží, jaké si žádá zákazník, popřípadě takové zboží, jaké přináší velký zisk a zákazník je ochoten je koupit,“ říká Pavel Ryšánek, ředitel Národního informačního střediska podpory kvality. „A pokud zákazníci přistoupí na to, že výměnou za relativně nízkou cenu získají zcela podřadnou kvalitu, tak prostě dostanou, co chtějí. Zákazníci ve vyspělých zemích Evropy si drží laťku kvality vysoko tím,  že nekvalitní zboží prostě odmítají. I když i na vyspělých trzích se samozřejmě objevují nekvalitní, nebo nebezpečné výrobky, ale v menší míře, než u nás.

Evropské unii má na starosti varování před nebezpečnými výrobky systém RAPEX, který sbírá data ze všech zemí a zasílá varování i do těch členských států, které dosud nebezpečí nezachytili. Je v něm soustředěno kolem 10.000 varování; jen za 1. pololetí letošního roku jich přibylo přes 700. I když meziročně počet nahlášených nebezpečných výrobků letos poprvé poklesl, čísla jsou stále příliš vysoká. Systém přitom nesleduje produkty, které jsou „pouze“ nekvalitní - těch by bylo mnohonásobně více - ale jen ty, které mohou ohrozit zdraví, nebo dokonce životy spotřebitelů. A pokud řada lidí považuje za zdroj nekvalitních a nebezpečných výrobků zejména Čínu, RAPEX jim dává zapravdu: Plných 52 % nebezpečných výrobků nahlášených v letošním roce pochází z této země.

Je jasné, že při objemu zboží, které proudí na trhy v Evropě, nemůže žádná stát zkontrolovat 100 % výrobků, které přichází do prodeje. Může ale pomoci preventivně. „Pokud stát nabídne spotřebitelům důvěryhodný systém značení kvality, umožní alespoň těm občanům, kterým na kvalitě záleží, aby mohli bez obav nakupovat nezávisle ověřené výrobky a služby. A to je přesně to, co nabízí Program Česká kvalita: posouzení kvality produktů nezávislou akreditovanou zkušebnou a kontrolu dodržování kvality náhodnými kontrolami ve výrobě a v obchodech,“ vysvětluje Zdeněk Juračka, předseda Řídícího výboru Programu Česká kvalita a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Česká kvalita skutečně nastavila při kontrole zboží velmi přísný metr. Dokonce tak přísný, že i renomovaná evropská značka „Bezpečné hračky“ musela pro Českou republiku přitvrdit některá kritéria, aby mohla být do programu Česká kvalita přijata.

„Chceme skutečně odlišit výrobky, které mají v daném segmentu a cenové hladině špičkovou kvalitu. A to bez tvrdě nastavených kritérií nejde. Český trh je plný různých pseudoznaček, které ve skutečnosti nic neznamenají, protože si je udělují buď sami výrobci, nebo různí podvodníci s nejasným systémem ověřování a kontroly. Především jim chybí základní parametr důvěryhodného značení: nezávislé ověřování kvality třetí osobou - akreditovanou zkušebnou,“ doplňuje Pavel Ryšánek. „Naším hlavním úkolem je zajistit, aby se měl spotřebitel podle čeho orientovat, pokud chce nakoupit skutečně kvalitní zboží. A tím nejlepším vodítkem jsou bezpochyby značky v Programu Česká kvalita.“

Program Česká kvalita je otevřený. Může do něj vstoupit kterýkoli profesní svaz, sdružení či jiná organizace, která chce značku kvality udělovat, pokud splní podmínky stanovené Řídícím výborem programu. Ty hlavní jsou, že výrobek či služba musí mít nadstandardní kvalitu, dodržování kvality musí být průběžně kontrolováno a musí být ověřována spokojenost zákazníků. A nedodržení kterékoli ze zásad musí být trestáno odnětím značky. Program Česká kvalita dnes sdružuje již 20 značek, které byly uděleny stovkám různých typů výrobků a služeb z rozličných oborů. A Každý rok přibývají další. Jednou z hlavních příležitostí, kde jsou oprávnění k užívání značek udělována, je listopadový Večer s Českou kvalitou. Na tom letošním získalo „punc kvality“ 19 nových výrobků a služeb, od hraček a dětských botiček až po stavby silnic, nebo kynologické služby pro postižené.

„Program Česká kvalita je formou prevence. Zákazník se může rozhodnout, jestli vsadí na jistotu a koupí výrobek či službu, na jejichž kvalitu se může stoprocentně spolehnout, nebo přistoupí na riziko nákupu zboží, o jehož kvalitě neví vůbec nic. Potom se ale nemůže divit, když výrobek nesplní jeho očekávání ať už tím, že má sníženou životnost, nebo omezenou funkčnost, nebo - v nejhorším případě - dokonce ohrozí jeho zdraví či život,“ říká Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR.

V neposlední řadě si každý nakupující musí uvědomit, že každým nákupem pomáhá stanovit úroveň kvality nabídky v českých obchodech. Čím náročnějšími zákazníky budeme, tím lepší bude nabídka našich obchodníků. A pokud bude náš tlak na kvalitu dostatečně silný, můžeme se těšit, že za pár let vymizí z českých obchodů uzeniny bez masa, oděvy způsobující ekzémy a alergie a elektrospotřebiče, které svojí elektrickou bezpečností spíše připomínají vražedný nástroj, než domácího pomocníka.

 

1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka předává ocenění Czech Made Bohuslavu Švamberkovi

 

Na Večeru s Českou kvalitou byly letos oceněny tyto výrobky a služby:

Česká kvalita - Zdravotně  nezávadná obuv - bota pro Vaše dítě ŽIRAFA

Konsorcium T+M s.r.o                              kolekce dětské letní, celoroční a vycházkové usňové obuvi

DZO s.r.o.                            kolekce dětské vycházkové obuvi s pevným vedením paty      

Česká kvalita – Práce postižených

Občanské sdružení Náruč,

sociální firma Modrý domeček            projekt Modrý domeček - konkurenceschopný sociální podnik           

Pestrá společnost o.p.s.            kynologické služby pro zdravotně postižené

Česká kvalita – QZ – zaručená kvalita

Ing. Jaroslava Mudráková - Radetex    dětské bavlněné čepice s trendy designem

JITEX COMFORT s.r.o.                             kolekce funkčního termoprádla

Česká kvalita – Osvědčeno pro stavbu 

REHAU, s.r.o.                                             okenní systém GENEO       

LAUFEN CZ, s.r.o.                         sanitární keramika značky JIKA

HOBAS CZ spol. s r.o.                              trubky a kompletační prvky HOBAS

Česká kvalita – ESČ

ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.      elektrické ohřívače MBE a IBE

Lamela Electric, a.s.                                silové kabely se zvýšenou odolností proti šíření plamene

Česká kvalita – Certifikované služby IT

NextiraOne Czech s.r.o.                              IT služby - All in one Service

Česká kvalita – Bezpečné hračky

MALÝ GÉNIUS s.r.o.                                   pěnové koberce, puzzle a didaktické hračky

Česká kvalita – Hřiště-sportoviště-tělocvična-ověřený provoz

Městská část Praha 1                               Sportovní hřiště, Masná ulice Praha 1      

Statutární město Pardubice
Městský obvod Pardubice VII
                  Víceúčelové zatravněné sportovní hřiště, Lesopark  J. Potůčka

Česká kvalita – Czech Made

Vinné sklepy Valtice, a.s.                       Rulandské modré, jakostní víno odrůdové

SaM silnice a mosty a.s.              Mostní a silniční stavitelství

Švamberk.com, SE             Projektové financování výstavby a regenerací bytových domů, tvorba projektů pro dotace, komplexní finanční poradenství    

Česká kvalita – Q 21- prodejna 21. století

Karlova pekárna, s.r.o.                               prodejna Vaňkovka Brno

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688