TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.11.2011 00:53:46

SOUHRN: Obstrukce ve sněmovně pokračovaly, k hlasování o reformách se zákonodárci nedostali

PRAHA (MEDIAFAX) - K hlasování o reformních zákonech, které vrátili do Poslanecké sněmovny senátoři, se zákonodárci v sobotu nedostali. Vládní koalice ale nenechala mluvit ve spojené rozpravě ke všem bodům žádného poslance více než dvakrát, tento postup chce nechat opozice posoudit Ústavním soudem.

ČSSD se domnívá, že sjednocením rozpravy k vzájemné nesouvisejícím bodům, porušila koalice jednací řád Poslanecké sněmovny. Například právník a poslanec Stanislav Křeček (ČSSD) upozornil, že pokud se poruší smysl nařízení, i když jeho přesný předpis je dodržen, jde o chybu.

Za pravdu sociálním demokratům dal i legislativní odbor sněmovny. V diskuzi by měl každý poslanec mít možnost ke každému zákonu zvlášť vystoupit na dobu dvakrát deset minut. "Ke sloučení v praxi dochází, obvykle ovšem u bodů, které spolu logicky a obsahově souvisí, to je důvodem sloučení. Obvykle se tak děje na základě širšího konsenzu se snahou racionalizovat jednání sněmovny," přečetl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek názor legislativního odboru sněmovny.

Pokud by došlo ke sloučení rozpravy u různých, nesouvisejících tisků a navzdory nesouhlasu některých poslaneckých klubů, jednalo by se o postup značně nezvyklý. Procedura přijímání zákonů by tak byla zbytečně vystavována námitkám a to včetně námitek Ústavního soudu, píše dále legislativní odbor.

"Nechci se do této debaty příliš zalétat, už i ona má obstrukční charakter," řekl po Zaorálkově vystoupení Marek Benda (ODS). Paragraf 54, odstavec 8 jednacího řádu sněmovny uvádí, že "sněmovna může v průběhu schůze hlasováním bez rozpravy přesunout body pořadu nebo sloučit rozpravu ke dvěma nebo více bodům pořadu. Může též přerušit projednávání bodu pořadu a další jednání o něm odročit."

Žádná příbuznost jako podmínka pro slučování v jednacím řádu podle Bendy není, je proto otázkou, zda se koaliční postup dá považovat za porušení řádu.

Zasedání tak začalo až ve 14 hodin, předtím se poslanci hádali o tomto problému.

Většinu večera vystupovali poslanci k tématům zákonů, na necelou hodinu ale mezi nimi vypukla slovní přestřelka, kterou odstartoval hejtman středočeského kraje David Rath (ČSSD), když požádal o hlasování k přerušení jednání až do Štědrého dne.

"Vidím jako velký hřích, že poslanci neslyší ty perly, které říká pan poslanec (Pavel) Bém (ODS)," uvedl Rath na adresu koaličních zákonodárců před hlasováním. "Opět někde absentují, opět někde polehávají, místo toho, aby sledovali rozpravu," dodal.

Mnoho poslanců totiž v té době již nesedělo v jednacím sále a po vyvolání hlasování se houfně vraceli zpět. Pro Rathův návrh, aby se schůze přerušila do Štědrého večera letošního roku, hlasovalo 17 poslanců, proti 14, a tak návrh kvůli nedostatečnému počtu hlasujících neprošel.

Vyvolal tak ale slovní reakci od ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který podotknul, že pokud chodí do práce pouze 16 Rathových kolegů, tak to na hlasování nestačí.

"Občas se stává, že vysoká hladina alkoholu rozostřuje vidění," kontroval ihned středočeský hejtman s tím, že hlasovalo 17 poslanců pro.

Kalousek mu svá slova vysvětlil s tím, že 16 kolegů plus on sám je sedmnáct. "To víte, na galaktického ministra financí nějaký prostý felčar nemá," nenechal se Rath.

Sál pobavil i jeho kolega Miroslav Svoboda (ČSSD), když si na svůj projev přinesl velký kus papíru s protireformním nápisem. Ten mu zabavil poslanec Jan Florián (ODS) a Svoboda ho vyzval, aby mu za něj nahradil náklady. Při svém druhém projevu si vzal již menší tabulku s nápisem Vládní reformy nás vedou do dluhů a chudoby. Tu mu ale vzal poslanec a bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS), poprosil tedy o náhradu o další tabulku své stranické kolegy. A i nápis "Stop chybným a nespravedlivým reformám, ČSSD hlasuje proti" se pokusil odnést Bém.

"Materiál jsem ochránil, je vidět, že kolega Bém trpí kleptomanií," vytknul mu Svoboda.

Poslanci budou pokračovat v neděli od devíti hodin, 24 opozičních poslanců se již "vystřílelo" a nebudou moci pokračovat ve spojené rozpravě. Tři další poslanci navíc už jednou deset minut hovořili.

Jan Drahorád, Karolina Brožová, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688