TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.10.2011 16:50:05

Řešení problémů firmy ČEZ rumunský premiér Boc neprodleně předloží vládě (26.10.2011)

BUKUREŠŤ (MEDIAFAX) - Dluhy státních železnic by energetickou společnost ČEZ neměly v Rumunsku už dlouho tížit. Urychlené vyřešení situace slíbil českému vicepremiérovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) při jeho návštěvě Bukurešti ve středu šéf rumunského kabinetu Emil Boc.

"Přednesl jsem jisté potíže některých českých firem, které tady jsou. Slíbil mi, že se o věc osobně postará, aby vše bylo dané do pořádku," uvedl Schwarzenberg po jednání s rumunským premiérem, která byla posledním bodem jeho dvoudenní návštěvy Rumunska. Upřesnil, že zmínil například ČEZ. "Premiér mi řekl, že řešení ihned přednese na vládě," dodal ministr zahraničí.

Státní železniční společnost CFR dlužila ještě na konci letošního července rumunské divizi firmy ČEZ v přepočtu téměř dvě miliardy korun. Železnice neplatí faktury už dva roky a ČEZ může v krajním případě v Rumunsku zbankrotovat.

"Jinak jsme byli šťastní z prudce zvýšeného obratu obchodních výměn z obou stran. Je už přes 600 podniků, které tady pracují. Čísla se zatím vyvíjejí velice dobře," pookřál český vicepremiér nad další agendou jednání.

Státní řešili také další ekonomické otázky, například nutnost korigovat státní rozpočet na rok 2012 v důsledku klesajících odhadů tempa růstu HDP. Rumunsko podle Schwarzenberga nemá pevný termín pro předložení rozpočtu, proto ho odsouvalo a s ním snižovalo i odhad ekonomického vývoje.

"Je to stejné, co teď řeší (ministr financí Miroslav) Kalousek (TOP 09). Oni mají to štěstí, že už to můžou zapracovat, zatímco my musíme nejdřív čekat, až rozpočet projde parlamentem. Nám je všem jasné, že nemůžeme čekat žádná pozitivní očekávání," zmínil šéf české diplomacie, aby dodal: "Právě v této době jsme se sjednotili. Je strašně důležité, abychom na obou stranách spolupracovali, odstranili všechny překážky."

Karel Schwarzenberg přiletěl do Bukurešti v pondělí večer a do Česka se vrátil ve středu v poledne. Na pracovní návštěvě Rumunska se setkal také s ministrem zahraničí Teodorem Baconschim a vicepremiérem Bélou Markem. V Rumunském diplomatickém institutu vystoupil s přednáškou na téma lidských práv a zúčastnil se slavnostní večeře u příležitosti 90. narozenin bývalého rumunského krále Michala I.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688