Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2011 17:12:17

Rok 2011 zatím elektřině z biomasy přeje, stará se o spotřebu 100 000 domácností

Za prvních devět měsíců letošního roku vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách spalováním biomasy více než 300 tisíc MWh elektřiny. Meziročně tak došlo ke zvýšení produkce o více než 28 %. Za celý loňský rok Skupina ČEZČR z biomasy vyrobila přes 337 tisíc MWh.

Za prvních devět měsíců letošního roku vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách téměř 303 tisíc MWh elektřiny z biomasy, což znamená pokrytí spotřeby více než 100 tisíc domácností a meziroční zvýšení produkce o 28,1 %. Lídrem ve spalování biomasy v rámci Skupiny ČEZČR je hodonínská elektrárna, která tímto způsobem vyrobila více elektřiny než všechny ostatní provozy dohromady. Nováčkem spoluspalujícím biomasu v rámci Skupiny ČEZČR je letos Teplárna Trmice, která do konce září vyprodukovala více než 27 tisíc MWh při spotřebě necelých 10 tisíc tun biomasy.

„Na výši produkce se začínají pozitivně projevovat investice do logistického zázemí a skladování v areálech našich provozoven. Výsledek ovlivnilo také efektivnější využití výrobních kapacit a zlepšená spolupráce s dodavateli v jednotlivých lokalitách,“ komentoval vývoj Dušan Timko, ředitel Organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová a Vítkovice. V elektrárně Hodonín došlo v průběhu uplynulých několika let mj. ke zprovoznění laboratoře pro analýzy biomasy, třídiče biomasy a v realizaci je dopravní linka na peletky z biomasy. V lednu 2012 by zde měl být zprovozněn také automatický vzorkovač biomasy.

Výroba z biomasy v elektrárnách Skupiny ČEZČR (leden – září 2011)

 

Výroba leden-září 2011 (MWh)

Tisová

8 603

Poříčí

61 500

Teplárna Dvůr Králové

17 292

Hodonín

163 213

Vítkovice

41

EC Jindřichův Hradec

24 594

Teplárna Trmice

27 723

Celkem v ČR

302 966

Biomasa je elektrárnami využívána buď v kombinaci s uhlím, nebo samostatně. Bez spoluspalování s uhlím je biomasa využívána v lokalitách Hodonín a Jindřichův Hradec. Obě přitom představují pro odběratele v regionu současně zdroj elektřiny i tepla.

Energetické centrum Jindřichův Hradec (EC JH) používá jako palivo výhradně balíky sena, slámy a cíleně pěstované energetické rostliny. Od ledna do září vyrobili v Jindřichově Hradci téměř 25 tisíc MWh elektřiny a zajistili tak elektřinu pro více než 9 tisíc jihočeských domácností. Výhledově by roční produkce elektřiny v EC JH měla činit zhruba 34 tisíc MWh.

„V Energetickém centru Jindřichův Hradec bylo v letos dosud vyprodukováno a dodáno odběratelům také více než 78 tisíc GJ tepla,“ rekapituluje Martin Hrubý, projektový manažer EC JH, další významnou položku v produkci.

V elektrárně Hodonín loni odstartoval 4. blok nový model provozu, kdy na najíždění a provoz fluidního kotle je jako palivo používána výhradně biomasa. „Události předcházelo dokončení projektu úprav fluidního kotle FK2, spalovací zkoušky biopaliva na bázi fritovacího oleje a vyřešení problémů s výskytem nadrozměrných částí instalací třídiče,“ podotkl Antonín Svěrák, vedoucí odboru řízení provozu hodonínské elektrárny. Elektrárna Hodonín je současně evropským unikátem v dodávce přeshraničního tepla, když z celkově ročně vyrobených 800 000 GJ tepla dodá 120 000 GJ do slovenského města Holíč.

Více o spalování biomasy, druhého nejvýznamnějšího obnovitelného zdroje v rámci Skupiny ČEZ, najdete na

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/obnovitelne-zdroje/biomasa/elektrarny-cez-spalujici-biomasu.html

 

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

 

Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR dle klimaticko-energetického balíčku EU dosáhnout v roce 2020 celkem 13,1% podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě primárních zdrojů.

Zároveň jsou naplněním vize FUTUR/E/MOTION, kterou Skupina ČEZ realizuje svůj záměr investovat do nových technologií umožňujících vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688